Real v polfinalu nogometne lige prvakov igra tudi proti katastrofalni tradiciji. V evropskih pokalih že 28 let ni izločil italijanskega kluba, ko gre za tekmovanje na izpadanje v seštevku dveh tekem. Trikrat je bil boljši Juventus, dvakrat Milan, po enkrat Roma in Torino. Posebnost sta italijanska strokovnjaka na klopeh obeh klubov, ki imata glede dela v Torinu podobno usodo in slabo izkušnjo. Oba pri navijačih Juventusa nista posebej spoštovana in sta bila sprejeta na zelo podoben način z elementi ponižanja.

Carlo Ancelotti je bil trener Juventusa med letoma 1999 in 2001, a navijači ga nikoli niso sprejeli za svojega, ker je bil igralec Milana in Rome, zato so ga pričakali z žaljivimi transparenti. Za nameček je bilo za mirnega Ancelottija življenje v Torinu s preveč glamurja, vse se je vrtelo okrog Zidana. Vse to je vplivalo, da se čustveno nikoli ni navezal na Juventus. Ker ni osvojil naslova italijanskega prvaka, je dobil odpoved, za katero pa je izvedel prej od novinarjev, saj mu Gianni Agnelli, ki ga je dan prej na sestanku hvalil, tega ni upal povedati v obraz. Massimiliano Allegri je pred dnevi osvojil z Juventusom naslov italijanskega prvaka. A lani poleti ob prihodu v Torino je zato, ker je zamenjal priljubljenega Conteja, doživel skoraj sovražen sprejem nezadovoljnih navijačev, ki so brcali in udarjali po njegovem avtomobilu, ko je zapeljal v center za trening.

Morata se gola ni veselil

Juventus je sanjsko začel tekmo in izkoristil nezanesljivost ter neodločnost obrambe Reala na čelu z vratarjem Ikerjem Casillasom. Gostitelji so že prvi pravi napad pretvoril v vodstvo. Strel Carlosa Teveza je Casillas le odbil, na žogo pa je odločno stekel Alvaro Morata, ki je bil hitrejši od Pepeja in jo porinil v mrežo, a se gola ni veselil, saj je bil še lani član madridskega Reala, ko je igral tudi v finalu lige prvakov. Torinsko moštvo se je ob vodstvu počutilo udobno, z agresivno igro je umirilo Real, ki je začel igrati v skladu s slovesom šele po 20 minutah.

Španci so s prvo pravo napadalno akcijo prišli do izenačenja. V 27. minuti je večino dela z lepo podajo opravil kolumbijski vezist James Rodriguez, Cristiano Ronaldo pa je žogo z glavo postal v mrežo za postavljanje novih rekordov. To je bil 76. gol Ronalda v ligi prvakov in s tem je sam zasedel prvo mesto na lestvici strelcev, ki ga je do sinoči delil z Lionelom Messijem. Obenem je bil to deveti gol Ronalda letos v ligi prvakov in šesti gol proti italijanskim klubom na zadnjih šestih tekmah. V finišu prvega polčasa je James Rodriguez namesto praznega gola zadel le prečko.

Odločil je Tevez

V drugi polčas je znova odločneje šel Juventus, ki je skušal igrati in prišel do gola, katerega režiser je bil Tevez. Najprej je po protinapadu prisilil Daniela Carvajala, da je naredil prekršek za enajstmetrovko, ki jo je Argentinec sam pretvoril v gol za veliko zmago z 2:1. Slabi Real v zaključku tekme ni imel nobene rešitve za čvrsto igro obrambno postavljenih Italijanov in Juventusu je tako uspela skoraj popolna tekma za lepo prednost pred povratnim srečanjem, ki bo v sredo, 13. maja, v Madridu.

Allegriju žal, da niso zmagali z večjo razliko

V taboru stare dame je bilo po koncu tekme na obrazih vseh vidno zadovoljstvo. Predstavo svojih varovancev je pohvalil tudi Allegri, ki pa je ob tem vendarle tudi obžaloval dejstvo, da si Juventus pred povratno tekmo ni priigral večje prednosti.

»Navdušen sem nad tem, kako so moji igralci odigrali tekmo. Ta zmaga je nagrada, ki so si jo zaslužili, saj ni lahko priti v polfinale lige prvakov, še posebno pa ni lahko igrati proti Real Madridu. Igrali smo v zelo visokem ritmu, Realu pa smo pustili zelo malo manevrskega prostora,« je po tekmi za Sky Sports povedal Allegri, nato pa dodal: »Škoda je, da nismo zmagali z večjo razliko, saj bi lahko v zaključku bolje izkoristili priložnost Llorenteja, a vsekakor drži, da bi pred tekmo brez dvoma sprejel kakršno koli zmago proti Realu. Lahko le snamem kapo pred svojimi igralci.«

(Foto: Reuters)

Za Ancelottija ta poraz ni slab

Allegrijev rojak na klopi kraljevega kluba iz Madrida je kljub porazu ostal miren in odločen, da bo Real na povratni tekmi tehtnico prevesil na svojo stran. »Res je, da bi lahko odigrali boljšo tekmo. Želeli smo nadzirati dogajanje na igrišču, a pri tem nismo bili vselej učinkoviti. Zmanjkalo nam je tudi nekaj sreče, saj bi lahko povedli z 2:1 (ko je James Rodriguez zadel vratnico, op. p.). Kljub vsemu smo zadovoljni z rezultatom 1:2, saj smo samozavestni in prepričani, da ga lahko na povratni tekmi obrnemo v svojo korist. Tak poraz seveda ni dober rezultat, a hkrati tudi ni preveč slab,« je po tekmi novinarjem dejal Ancelotti, ki je bil predvsem razočaran nad igro svojih varovancev v uvodu srečanja.

»Bili smo nepotrpežljivi in zato se tekma za nas ni začela najbolje. Puščali smo preveč prostora med linijami, kar nas je stalo prvi gol. Žogo smo si dobro podajali, a bi jo morali več časa imeti v svoji posesti, kar nam ni vedno uspelo. Treba je tudi priznati, da svojo vlogo pri tem odigra tudi nasprotnik, ki je tokrat odigral zelo dobro. Mi smo prišli po zmago, a nam je ni uspelo dobiti. Na povratni tekmi predvsem ne smemo ponoviti igre iz prvih 15 minut s tekme v Torinu,« je dodal Ancelotti.

Ramos priznal, da je igral slabo

Ancelotti je zaradi odsotnosti poškodovanega Luke Modrića tokrat ponovno poskusil s Sergiom Ramosom v vezni vrsti, kar se ni izkazalo za najboljšo potezo, saj španski reprezentant ni odigral najboljše tekme, kar je kasneje tudi sam priznal. A tudi on se pred povratnim srečanjem ne predaja in verjame v uspeh: »To je bila zame na splošno zelo slaba tekma. Igral sem res slabo, a se zaradi tega ne bom preveč obremenjeval. Povsem zaupam trenerju Ancelottiju, kot tudi on zaupa meni. Pred nami je še povratna tekma, na kateri lahko rezultat obrnemo in se uvrstimo v finale. Naslednjo sredo na Santiagu Bernabeuu ne bo težko igrati bolje kot danes. Prepričan sem, da bo vse drugače, predvsem pa ne mislim obupati, to ni v moji navadi in takšna ni moja filozofija.«

(Foto: AP)