Ko bodo Messi, Xavi, Iniesta, Busquets in Pique danes spet zagledali Josepa Guardiolo, bodo videli moža, ki jih je povezal v eno najboljših ekip vseh časov. Skupaj so osvojili vse – lovorike in srca mnogih navijačev po vsem svetu. Toda čas teče naprej. Če so bili nekoč bratje, ki so skupaj jokali in se smejali, bodo tokrat na nasprotnem bregu. In kdor bo zmagal, bo tekmeca poslal v nemilost. Še toliko bolj bo morebitni neuspeh v ligi prvakov vplival na usodo Guardiole, kajti na Bavarsko je prišel zgolj z enim namenom – da bi osvojil ligo prvakov. Nemško prvenstvo, kjer je Bayern občutno premočan, Bavarcem nikakor ne prinese toliko zadovoljstva, kot bi ga denimo španski naslov Barceloni. Katalonci se v domači ligi vendarle borijo proti madridskima Realu in Atleticu, ki sta del evropske elite, zato ima državni naslov večjo težo.

Guardiola je otrok Katalonije in Barcelone. Kot igralec je z Barco osvojil šestnajst lovorik, kot trener dodatnih štirinajst. Hkrati je v klubu utrdil zavest, da je treba tekme zmagovati s stilom, ki navdušuje. V njegovem primeru je to tiki-taka, kjer se tekmeca zaduši z veliko posestjo žoge in mnogimi podajami na majhnem prostoru. Guardiola je še vedno idol vseh Kataloncev, toda zanj bo danes pesti držala le najožja družina. Drugi so za Barcelono. Klub je vendarle večji kot vsak njegov junak. Enako bo v rojstnem kraju Guardiole, v mestecu Santpedor. V njem je približno sedem tisoč ljudi, ki živijo v umirjenem ritmu. Med seboj se poznajo skoraj vsi. »Pep nas je postavil na svetovni zemljevid. Toda tokrat ne bodo navijali zanj. Naš kraj pripada nogometnemu klubu Barcelona,« je dejala ena od prebivalk Santpedorja, ko so vanj spet zavili španski novinarji. Edini, ki bo v Santpedorju navijal za Bayern, je Valenti Guardiola, oče Josepa Guardiole. »Vsakomur, ki me vpraša, za koga bom navijal, odgovorim s protivprašanjem – ali imate otroke? Družina je vedno na prvem mestu, šele potem pride vse drugo,« je dejal.

Poleg Guardiole je mnogo povezav tudi med igralci. Denimo Thiago in Reina sta nekoč oba igrala za Barcelono. Iz skupnih časov pri Liverpoolu se poznajo Reina, Alonso, Suarez in Mascherano. Hkrati sta pri Bayernu še španska reprezentanta Bernat in Martinez, nasproti si bosta stala tudi nemška reprezentančna vratarja Neuer in Ter Stegen. Presenečenj v začetni postavi ne bi smelo biti. Pri Barceloni težav s poškodbami nimajo, zato bo na terenu ista postava kot na večini zadnjih tekem. Več neznank je pri Bayernu, kjer usodo krojijo poškodbe. Manjkali bodo Alaba, Ribery in Robben, z zaščitno masko pa bo igral Lewandowski.

Da gre zdaj zares, je potrdil Lionel Messi. V javnosti ni govoril vse od letošnjega januarja, ko je nastopil na klubski televizijski postaji. Še dlje ga ni bilo na tiskovni konferenci, kjer je zadnjič govoril 17. julija 2013. Tako je bilo do včeraj, ko se je spet pojavil pred mediji. Jasen znak, da so pri Barceloni združili vse moči pri naskoku na trojček lovorik, ki jim je na voljo. Dolgo se je namreč govorilo, da Messi ni zadovoljen z delom trenerja Luisa Enriqueja. Oba akterja se govoric niti nista trudila pretirano zanikati, saj je njuna telesna govorica med treningi in tekmami kazala, da nista na isti valovni dolžini. Toda čas je njuna nesoglasja počasi gladil. Predvsem je korak v pravo smer storil Enrique, ki se je znal učiti iz napak iz prvega dela sezone. »Zdaj je odnos med vsemi v ekipi zelo dober. Nobenega problema ni,« je rekel Lionel Messi, ki bo danes igral stoto tekmo v evropskih tekmovanjih.

Pri Barceloni bodo imeli dodatno motivacijo, da se Bayernu maščujejo za predlanski poraz v polfinalu, ko so Bavarci napredovali v finale s skupnim izidom 7:0. Tudi sicer Katalonci z najuspešnejšim nemškim klubom nimajo blesteče preteklosti. Na osmih tekmah so slavili zgolj enkrat. Je pa res, da so tedaj (aprila 2009) že do polčasa postavili končni izid 4:0.