»Seveda je bilo na sejmu mnogo lepega,« strne vtise iz Milana arhitektka in notranja oblikovalka Špela Modic, vodja studia Prostorama. »Predvsem nismo mogli mimo številnih čudovitih barvnih palet; eno najlepših je imel Gervasoni. Pri kombiniranju pastelov skoraj ni omejitev, enobarvne ploskve se prepletajo z vzorci in strukturiranim tekstilom. Rjave, sive, modre, zelene, rožnate, vijolične… Izbira je vaša, če se ne morete odločiti, pa uporabite kar vse!«

Trendovske barvne kombinacije

Casamania je sivomodro in bež paleto dopolnila s teksturiranim ozadjem, pletenimi svetili in dekoracijo iz porcelana. Takšen “babičin” interjer deluje toplo in domačno; opogumite se in poiščite navdih za dekoracijo svoje dnevne sobe! Flou, ki je znan predvsem po posteljah, je uporabil sorodne zemeljske odtenke, ki so kot nalašč za umirjene prostore za sproščanje in počitek. Nič hudega, če ne premorete tako razkošnih soban, takšna barvna shema je primerna za skoraj vsak prostor.

Trendovske barvne kombinacije dosežemo tudi z dodatki. Rjave, zelene, sive, bele in črne popestrijo pljuski v zamolklo rdeči. Seveda ne pričakujemo, da boste kupovali knjige v takšnih odtenkih, manj težav bo z okrasnimi blazinami in drugim dekorjem. Med novimi odtenki se je letos pojavila paleta olivno zelenih, ki izvrstno dopolnjuje prevladujoči material za pohištvo, ki je še vedno čim bolj naravno obdelan les. Ethnicraft je svoje izdelke kombiniral z grobimi tkaninami. Bi imeli takšno “gozdno” spalnico?

»Še ena od številnih pastelnih palet je z razstavnega prostora Meridiani: bež, pudrna, sivomodra, sivozelena in pljusk krvavo rdeče na fotelju. Močne barve izbirajte glede na trenutne želje in jih dozirajte v majhnih količinah. Lahko vam prišepnem, da sem tudi sama že kakšno leto v krvavo rdečem obdobju; marsala je tudi Pantonejeva barva leta 2015,« pravi Špela Modic.

Grunge, retro in ročna dela

Diesel ostaja zvest svojemu značilnemu grunge stilu. Pod svojo znamko Successful living je združil nekaj največjih imen pohištvene industrije in zanje oblikoval svoje linije. Stoječa svetilka Rock za Foscarini bo krasila tudi enega naših prihajajočih projektov; komaj čakamo! Zguljenih preprog na sejmu skoraj ni več videti, nadomestile so jih vzorčaste z etno pridihom. Kljub temu pri Dieslu še vztrajajo pri njih in priznajmo, k njihovemu stilu se neverjetno lepo podajo.

Pri oblazinjenem pohištvu je veliko kombinacij z lesenimi nogami in rokonasloni, ki se napajajo pri retro slogu. V dnevnih sobah ne prevladujejo več velike kotne sedežne garniture in počivalniki, ampak zofo raje dopolnjujejo manjši fotelji in priročne mizice, ponovno pa so na pohodu gugalniki. Kože, navidezno malomarno vržene čez stole, so doživele veliki povratek! Na tako oblazinjenem stolu je veliko udobneje sedeti, poleg tega je naraven material primeren za vse letne čase. Če ste komaj prepričali starše, da se končno znebijo kravjih kož, ki so namesto preproge krasile dnevno sobo, jim lahko oznanite veselo novico, da so ponovno »in«.

V modi je tudi klekljanje za namene notranjega dizajna, seveda v povečanem merilu. Na Bienalu industrijskega oblikovanja smo videli klekljano visečo mrežo. Manca Ahlin je za newyorško restavracijo izdelala pregrado iz čipk, tudi Riva 1920 je na sejem pripeljala mojstrico te domače obrti. Še en modni hit je miza, okrog katere namestimo različne stole. Seveda ne morete nekaj naključnih stolov postaviti okoli mize; stilno in oblikovno naj tvorijo zaključeno celoto. Za takšen podvig je potrebno imeti smisel in občutek, lahko pa se odločite tudi za “ziheraški” pristop: enak model v različnih barvah.

Razmah svetil v obliki žarnic

Euroluce, sejem svetil, je obsegal zajeten del milanskega sejma. Razstavni prostori so predstavili dve skrajnosti: lestence za arabske šejke (mimo katerih smo kar najhitreje smuknili) in skandinavski minimalizem. Pravi razmah so doživele luči-žarnice, ki jih najdemo v vseh oblikah in velikostih. Značilne so kompozicije svetil v grozdih, ki niso umanjkale na nobenem razstavnem prostoru. Da ne boste mislili, da jo boste odnesli s popularnimi “ruskimi lestenci”. Novodobne luči-žarnice so prefinjeno obdelane in sofisticiranega videza. Pogosto je osnovni žarnici in grlu dodan oblikovalski zasuk. V spalnici se lahko izognete dolgočasni simetrični osvetlitvi in se poigrate s kombinacijo visečih in namiznih sveti

Workplace 3.0 ali Salone Ufficio, kjer so predstavili pisarniške programe, je v barvnih trendih sledil ostalemu delu sejmišča. Veliko poudarkov je bilo na “dnevnosobnem” oziroma “nepisarniškem” videzu pisarniških prostorov in na obilici tekstilnih panelov, ki vpijajo zvok.