Pet krogov pred koncem državnega prvenstva Olimpija trepeta za uvrstitev v Evropo. Je na četrtem mestu, ki prinaša nastop v kvalifikacijah za evropsko ligo le v primeru, če Celje v finalu slovenskega pokala 20. maja na Bonifiki premaga Koper, ki bo imel izdatno prednost domačega igrišča. Ob zmagi Kopra v Evropo vodijo le prva tri mesta v ligi. Koprčani vse stavijo na pokal, s katerim bi rešili sezono.

Olimpija za tretjimi Domžalami zaostaja štiri točke, za drugim Celjem pa šest, kar pomeni, da mora zmagovati in čakati na spodrsljaj konkurence. Spomladanska podoba Olimpije je daleč od pričakovanj vodstva in navijačev, a obenem realna posledica kadrovskih potez, ki jih je pozimi naredil športni direktor Milenko Ačimović. Potem ko sta Olimpijo pozimi za drobiž zapustila nosilca igre Boban Jović (Wisla Krakov) in Nik Omladič (drugoligaš Eintracht Braunschweig), zanju ni našel pravih zamenjav. Zimski nakupi petih nogometašev, ki so bili drugje odveč, so bili povsem zgrešeni. Le Nigerijec Ezikel Henty je igral na vseh 12 tekmah v spomladanskem delu, preostali štirje (Lazevski, Ivančić, Babić in Žinko) nastopijo le takrat, ko mora trener Darko Karapetrović delati spremembe zaradi poškodb in kartonov. Ob tujcih Lazevskem, Ivančiću, Babiću in Hentyju, ki jih je pozimi pripeljal Ačimović, tudi preostali tujci, ki so v klubu že od prej, niso dodana vrednost. Standardni član začetne enajsterice je le Marko Vukčević (24 tekem, 1546 minut, 5 golov, 3 asistence), medtem ko sta Josip Golubar, ki je bil dolgo poškodovan, in Hrvoje Spahija igrala po nekaj minut.

Olimpija sploh nima poslovnega direktorja, očitno pa tudi Izetu Rastoderju popušča vnema za oglede tekem kluba, v katerem ima popolno oblast. Minilo sredo ga ni bilo na derbiju v Mariboru, ampak je bil v Zagrebu na finalni tekmi košarkarske lige ABA med Cedevito in Crveno zvezdo. Čeprav je Olimpija doživela polom v Ljudskem vrtu, lahko naveza športni direktor Ačimović, glavni trener Karapetrović in pomočnik Radosavljević mirno dela do konca sezone. Če bo Olimpija ostala brez Evrope, pa bodo ogrožene njihove službe. V Ljubljani ne morejo čez noč zamenjati trenerjev, saj na trgu trenutno ni prostih slovenskih strokovnjakov, ki bi bili resnično kakovostne rešitve.

Novi Olimpiji, ki je še vedno brez lovorike, se torej poleti obeta nov remont. Morda tudi z novimi šefi. Ameriški poslovnež srbskega rodu Milan Mandarić je ponudbo Rastoderju za prevzem Olimpije zvišal s treh na štiri milijone evrov. Prvo ponudbo je Rastoder zavrnil, ker bi denar dobil v treh obrokih, zadnji del šele po prodaji igralcev, a verjetno bi zvišano ponudbo sprejel, če dobi ves znesek izplačan takoj. 76-letni Mandarić ima bogate izkušnje z vodenjem nogometnih kolektivov, saj je kupoval in prodajal klube v ZDA, Belgiji, Franciji in Angliji. Sodeloval je tudi s Koprom, ki mu je ostal dolžan zajetno vsoto denarja, ki jo klub zdaj odplačuje po obrokih (4000 evrov na mesec) in s polovico od izkupička prodaje igralcev, ki pa jih v zadnjem času ni veliko. Z Mandarićem sta tesno povezana nekdanja slovenska reprezentanta Mladen Rudonja in Miran Pavlin. Rudonja bi verjetno zasedel enega izmed direktorskih položajev, Pavlin pa tudi ne bo vso kariero le pomočnik Zahoviću v Mariboru. Pri Olimpiji je treba upoštevati še pomembnost kluba za mestno oblast.