Kakšen je pogled na dogajanje v Ostravi po prespani noči?

Priznajmo si, da se nam začetek ni izšel po željah, a turnir je dolg. Čaka nas še pet tekem, zato ne bomo obupovali. Na razpolago je še ogromno točk. Uvodna poraza smo pozabili in se osredotočili na nadaljevanje. Za nas se bo svetovno prvenstvo na tekmi s Slovaško pravzaprav začelo na novo. Upam, da bomo zmagali.

Matjaž Kopitar je v nedeljo dejal, da Slovenija nima prave podpore v golu. Se strinjate?

Selektor ima prav. Jaz bi v soboto lahko reagiral veliko bolje. Takšne tekme vedno pridejo ob nepravem času, saj je šlo v Ostravi za pomemben začetek prvenstva. S svojo igro nisem bil zadovoljen, pravzaprav smo vse tri gole podarili nasprotniku, ki ni zadeval po uigranih akcijah. Kot rečeno, zdaj smo na to že pozabili. Z dvignjenimi glavami gremo naprej.

A vendarle bi radi izvedeli, ali je bil vaš izlet iz vrat pri tretjem golu nepremišljen.

V takšnih situacijah vratar vedno izpade smešno. Vratar je zadnja ovira za tekmece in mora popravljati tudi napake igralcev v polju. Ko sem zapustil vrata, nisem veliko premišljeval. Zdi se mi, da je bil reakcijski čas pravilen. Želel sem prestreči plošček, a sem imel pri tem nekaj smole. Takšni goli se na tej ravni običajno zgodijo enkrat na leto. Žal se je meni ponesrečilo ravno na prvenstvu.

Seveda pa daleč od tega, da bi bila zgolj vratarja kriva za uvodni neuspeh.

V reprezentanci ne iščemo krivcev. Slovenija je moštvo, ki skupaj zmaguje in izgublja. Napake so sestavni del športa. Na nikogar ne bomo kazali s prstom.

Pričakujete odslej več podpore branilcev?

Podpora je dobra. Morda je na prvi tekmi res delovalo, da smo igrali brezglavo. Bili smo v krču in se obakrat šele v nadaljevanju sprostili. Žal nam je proti Belorusiji za zasuk zmanjkalo časa. Moramo verjeti, da smo prebrodili začetno nervozo in da bomo zdaj prikazali najboljši hokej.

Ste si igralci pred začetkom turnirja naložili preveliko breme?

Možno. Težko je oceniti, sem pa prepričan, da vsak igralec pri sebi ve, kakšen pritisk si je ustvaril. Zavedamo se, da lahko tekmujemo v elitnem razredu svetovnega hokeja. Dejstvo je, da so vse reprezentance boljše od nas, a pomembno je, da se z njimi lahko kosamo, kar smo že dokazali. Ponekod sem že zasledil razmišljanja, da je Slovenija boljša od Rusov, Američanov in Fincev, kar nikakor ne drži, lahko pa povsem dostojno igramo na tej ravni.

Kako se lotiti Slovakov?

Pomemben bo začetek tekme. Doslej smo obe uvodni tretjini odigrali nepremišljeno. Če bomo proti Slovakom krenili bolje, se lahko nadejamo, da bo šla tekma v našo korist.

Ste pomislili na razpored v Sočiju? Takrat ste najprej igrali z Rusi in nato s Slovaki – kot tukaj v Ostravi.

Imate prav. Lahko govorimo, da se bo zgodil deja vu. Zdaj se mora ponoviti le še rezultat.