Malo možnosti za dokapitalizacijo

Državno lastništvo je zdaj delniško družbo pripeljalo na rob prepada, ki se mu reče likvidacija. Direktor Družbe TNP je Grega Tekavec, ki vlogo opravlja pogodbeno, saj ima družba zaposleno le tajnico v Ljubljani: »Potrebujemo približno pol milijona evrov svežega kapitala oziroma dokapitalizacije, ki je bila lastnikom predlagana na majski skupščini. Toda po mojih ocenah in predvidevanjih ni za to nobenega zanimanja, še zlasti ne pri največjem lastniku – državi. Zato bo verjetno obveljal drugi predlagani sklep, da gre družba v likvidacijo. To pa seveda pomeni konec delovanja in prodajo premoženja.«

Hotel Šport, ki je v lasti sklada, so skušali prodati, končal je v stečaju. Prenovljeni hotel Jelka upravljajo preko družbe Pokljuka Turizem, v prenovo pa je vlagalo blejsko podjetje Elmont. Sicer pa Družba za spodbujanje razvoja TNP že leta posluje z izgubo, zaman skuša prodati premoženje, ki pa je (kot na primer hotel Šport) obremenjeno z dolgovi. V lasti ima sicer še delež v žičnicah na Voglu, zemljišče v Ukancu v Bohinju in vodovodno omrežje na Pokljuki. Poslovni podvigi pri zagonu turizma so se po pravilu končali s spoznanjem, da države lastništvo dejansko ne zanima in po besedah direktorja Tekavca tudi zdaj nihče ne kaže zanimanja za morebitno preživetje družbe oziroma razvoj turizma na Pokljuki oziroma v tem delu Triglavskega narodnega parka.

Lani kar trije milijoni izgube

Breme izgub (lani so je ugotovili za tri milijone evrov) je ob plačevanju dolgov (lani je bil znesek pol milijona) zapečatilo usodo projekta, ki je bil na začetku predstavljen kot prizadevanje za razvoj turizma. Ponesrečeno upravljanje in vodenje sklada in potem delniške družbe pa sta še enkrat več izpostavila agonijo, ki bo očitno ta mesec doživela epilog. Njeni odvisni družbi Šport hotel in Pokljuka Turizem bosta tako lahko dobili nove lastnike in morda bo to rešitev za dva turistična objekta na Goreljku. Celoten potek poslovanja in delovanja pa je nazoren primer, kakšen lastnik je država oziroma kam privede upravljanje brez cilja, koncepta in poslovnosti. Nič ne pomaga enkratno okolje TNP in nič jasne možnosti za turizem, če ni pravih ljudi na pravih mestih. In v skladu ter delniški družbi je bil to velik problem, ki ga je samo še povečala brezbrižnost največjega lastnika, ki bo ob predvidenem poteku skupščine postal tudi njen dokončni grobar. Vsi tisti, ki so nekoč v ta projekt z upanjem vložili svoje certifikate, pa bodo praktično ob vse.