Marsikateri Kamničan se je razveselil včerajšnje novice župana Marjana Šarca, da se je »najemnik Starega gradu po letih in letih pravdanja vdal in zapustil grad«, ki je priljubljena izletniška in pohodniška točka. Župan je še dodal, da bodo sedaj morali okolico ruševin Starega gradu urediti toliko, da bodo pohodniki lahko varno prišli do vrha.

Občina bo lahko videla svojo lastnino

Občinska predstavnica za odnose z javnostmi Janja Zorman Macura je pojasnila, da sta zakonca Vesna in Marko Ručman, ki sta bila od leta 2003 najemnika gostinskega lokala Grof Andeš pri Starem gradu, sodnemu izvršitelju končno predala ključe. »Ne vemo, kakšno je stanje na Starem gradu, ker nas najemnik do sedaj ni spustil na ogled,« je dodala Zorman-Macurova, ki pričakuje, da bo občina še ta teden dobila ključe in s tem tudi dostop do svoje lastnine.

»Najprej si bomo morali ogledati stanje, šele potem bomo lahko presodili, koliko bo treba vložiti v ureditev tega območja,« je pojasnila predstavnica občine. Kakšna prihodnost sedaj čaka Stari grad in gostišče ob njem, za zdaj še ni jasno. »Vsekakor pa si vsi na občini želimo, da Stari grad ponovno postane točka, ki bo privabljala ljudi,« je dejala Zorman-Macurova. Velja omeniti, da je kamniška občina Stari grad, ki je bil v 12. stoletju zgrajen na območju prazgodovinske naselbine, leta 2007 zavarovala kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Od gradu so sicer ostale le še ruševine, saj je bil po letu 1670 opuščen, kažejo podatki registra kulturne dediščine.

Omejili dostop do spomenika

Janja Zorman Macura je spomnila, da je občina zakoncema Ručman 20-letno najemno pogodbo predčasno odpovedala tudi zato, ker sta obiskovalcem onemogočila dostop do ruševin zunaj uradnega delovnega časa lokala Grof Andeš, obiskovalcem, ki niso bili stranke lokala, nista dovolila brezplačne uporabe sanitarij, odrekla pa sta jim tudi naročanje zgolj vode. Zakonca Ručman sta v preteklosti večkrat poudarila, da sta to storila zato, ker sta imela kot najemnika prostora pravico uvesti nekakšen »hišni red«, saj nista želela imeti stroškov zaradi obiskovalcev, ki so hoteli le brezplačno posedati in uporabiti sanitarije. Ob tem velja omeniti, da je bil gostinski lokal vmes kar tri leta zaprt, ker občina zaradi nesoglasij pri gradnji vodovoda lokalu ni želela izdati obratovalnega časa. Tega je občina izdala šele po sodbi upravnega sodišča.

Najemnika sta se odpovedi pogodbe dalj časa upirala s pritožbami. In zakaj sta sedaj odnehala? »Ker z budalami – mislim na občinsko sodrgo – nočem več imeti opravka,« je kratko in ostro pojasnil Ručman in zahteval, da njegov odziv objavimo dobesedno... Ob tem ne gre spregledati, da sta zakonca Ručman vložila odškodninsko tožbo proti kamniški občini, v kateri terjata kar 250.000 evrov odškodnine. Ručman je dejal, da je omenjena tožba še vedno odprta, Zorman-Macurova pa meni, da je s predajo ključev tudi ta zadeva rešena.