Na četrti dirki letošnje sezone motoGP je ponovno slavila Yamaha, natančneje Jorge Lorenzo, ki se je po dokaj skromnem začetku le vrnil v vrhunsko formo. Kot on se je v vrhunsko formo vrnila tudi Yamaha. Od štirih letošnjih dirk so slavili na treh – dvakrat Rossi, pred domačo publiko v Jerezu pa Jorge Lorenzo.

Španec je bil najhitrejši ves konec tedna. Z odličnimi nastavitvami motocikla je na kvalifikacijah postavil nov rekord steze, kar je bil zelo dober obet za včerajšnjo dirko. Vodil je od starta do cilja, njegova zmaga pa ni bila ogrožena niti za trenutek, saj je imel njegov največji tekmec Marc Marquez veliko dela sam s seboj. »Prva zmaga letos je prišla v pravem trenutku. To je bil idealen konec tedna z idealno dirko, privoščil si nisem nobene napake, zato sem lahko le užival v vožnji. V ospredju sem bil malce bolj osamljen, a to še kako prija po dirkah, kakršne so bile v zadnjem času. Najbolj me je veselilo, ko sem videl, da sem lahko hiter na vseh odsekih steze. Sprva me je Marc še spremljal, a sem vedel, da bom na dolgi razdalji lahko narekoval svoj tempo. Privozil sem si dovolj veliko prednost, da sem potem samo še nadzoroval dogajanje za seboj,« je povedal navdušeni Jorge Lorenzo, ki je po zmagah v letih 2010 in 2011 tretjič slavil pred domačo publiko.

Lorenzu je delno pomagalo tudi dejstvo, da Marc Marquez ni bil povsem pripravljen na dirko. Mladi aktualni svetovni prvak se je minuli konec tedna poškodoval na treningu motokrosa, na katerem je padel, prijatelj pa mu je zapeljal čez roko in mu grdo zlomil mezinec. Takoj so ga odpeljali v bolnišnico v Barcelono. Po nekaj urah je imel mezinec že operiran in vstavljene kovinske palice za stabiliziranje prsta. »Brez te pomoči zagotovo ne bi mogel nastopiti v Jerezu. Če samo pomislim, da sem bil prejšnjo soboto še na operacijski mizi, zdaj pa sem dirko končal na drugem mestu, sem s tem rezultatom zadovoljen. Še zlasti ker je bilo zame zelo naporno. Sprva je še šlo, nato se je po nekaj krogih začelo zapletati,« je povedal Marc Marquez. Ker ni mogel popolnoma uporabljati leve roke, je večino obremenitve med vožnjo prevzela desna, po nekaj krogih pa je že čutil bolečine v rami, ki so postajale vedno hujše, čeprav je pred startom dobil protibolečinske injekcije. »Vmes me je začel grabiti tudi krč, sploh nisem mogel več premikati prstov na desni roki, zato sem malce znižal hitrost, da sem se nekoliko spočil. Rossi je bil takrat dovolj daleč za menoj, da sem si to lahko privoščil, Jorge pa predaleč spredaj, da bi ga lahko še dohitel. Ko se je Valentino približal, sem stisnil zobe in odpeljal nekaj hitrih krogov, da sem v cilj pripeljal z dovolj veliko prednostjo,« je povedal Marc Marquez.

Poleg tega, da Hondi letos ne gre najbolje od rok, Yamaha pa je na kolesa zagotovo postavila tehnično boljši motocikel, si svetovni prvak življenje dodatno otežuje s takimi in drugačnimi poškodbami. Tokrat mu ob strani ne stoji Dani Pedrosa, saj je drugi Hondin dirkač odsoten zaradi operacije roke, po kateri še vedno okreva. Nadomestni voznik Hiroši Aojama mu prav tako ni v pomoč, saj je Japonec med dirko spektakularno padel.

Yamahin uspeh je s tretjim mestom dopolnil Valentino Rossi, ki je s tem dosegel svojo 200. uvrstitev na zmagovalne stopničke. Italijan kljub temu ni bil povsem zadovoljen. »Na startu sem izgubil nekaj časa, potem sem doživel med dirko kar nekaj kočljivih trenutkov, ko mi je zdrsnilo sprednje kolo in sem komaj ujel motocikel. V osrednjem delu dirke sem začutil, da bi mogoče lahko začel loviti Marca, kar sem tudi storil, a sem potem videl, da je odgovoril na moje napade, zato sem se raje sprijaznil s tretjim mestom. Glede na težek konec tedna to ni slab rezultat, lahko pa bi bilo veliko bolje. Brez Marqueza bi bilo vsekakor veliko bolj dolgočasno,« je še povedal devetkratni svetovni prvak.

Med izgubljene na stezi v Jerezu lahko štejemo tudi ekipo Ducati. Po prvih zelo obetavnih dirkah so se zdaj srečali s stezo, kjer samo surova moč pogonskega agregata ne igra kakšne posebne vloge. Zaradi tega in nekaterih napak sta se morala dirkača sprijazniti s šestim (Andrea Iannone) in devetim mestom (Andrea Dovizioso). Ekipe bodo v Jerezu ostale na testiranjih, Marc Marquez pa jih bo izpustil, saj se bo, kot je dejal, raje osredotočil na zdravljenje roke. Tako bo varčeval z močmi za naslednjo dirko v Le Mansu v Franciji, ki bo na sporedu 17. maja.