Poljski dirigent in skladatelj Penderecki je Slovenijo obiskal večkrat, tokrat bo v fokusu njegov legendarni Poljski rekviem, ruska skladateljica Gubajdulina prihaja tretjič (2005 so jo gostili v srebrnem abonmaju CD in lansko poletje na Festivalu Ljubljana), ko bo za zaključek festivala Mlada nemška filharmonija z dirigentom Jonathanom Nottom izvedla njen Koncert za violo in orkester. Medtem ko Tan Dun prihaja drugič – novembra lani je gostoval v modrem abonmaju Slovenske filharmonije kot dirigent in skladatelj, in prav z njim se bo 28. junija na Kongresnem trgu ljubljansko festivalsko poletje začelo.

Kitajski gost

Tudi tokrat bo Tan Dun v vlogi skladatelja in dirigenta orkestru SF, ob videoprojekciji pa bodo poustvarili Trilogijo borilnih veščin, izbor njegove najboljše filmske glasbe; koncert bo dan prej v Trstu. Gre nedvomno za enega najbolj komercialno uspešnih skladateljev tega časa. Skomponiral je denimo soundtrack za film Prežeči tiger, skriti zmaj režiserja Ang Leeja, ki je pobral štiri oskarje, med drugim tudi za originalno glasbo. Čeprav je s filmsko glasbo zaslovel širše v svetu, si je mednarodni ugled pravzaprav pridobil s svojimi kompozicijami resne glasbe.

Njegova je tudi popularna sodobna opera Čaj: ogledalo duše, prav to opero pa so na filmskem traku predvajali v prvi sezoni cikla za sodobno glasbo Predihano Cankarjevega doma leta 2009. Eno njegovih skladb so potem leta 2010 hoteli odigrati tudi člani tolkalne zasedbe SToP, ko so gostili »hišno tolkalko« Tan Duna Haruko Fujii, vendar je takrat izvedbo skladbe prepovedal sam skladatelj, ker niso imeli originalnih inštrumentov in bi jih morali naročiti iz New Yorka ali Šanghaja.

Opere in operne arije

Na Festival Ljubljana se vrača Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga; prihajajo sredi julija s svojim baletnim ansamblom, orkestrom in predstavo Romeo in Julija. Čeprav na tretji in četrti del tetralogije Nibelungov prstan Richarda Wagnerja v njihovi izvedbi (očitno zaradi visokih stroškov gostovanja) še vedno čakamo, se tradicija uprizarjanja Wagnerjevih del na festivalu vendarle nadaljuje, in sicer v začetku septembra z gostovanjem Nacionalne opere in baleta iz Sofije, ki bo izvedla opero Tristan in Izolda. Omenimo še gostovanje Kitajske nacionalne operne hiše iz Pekinga s Puccinijevo opero Turandot.

Priljubljen in vedno odlično obiskan večer opernih arij so tako kot lani tudi letos zaupali ugledni operni mezzosopranistki Elini Garanča, Simfoničnemu orkestru RTV Slovenija in dirigentu Karlu Marku Chichonu. Na še enem večeru opernih arij se bosta predstavila srbski baritonist Željko Lučić in mlajša hrvaška sopranistka Evelin Novak.

Zubin Mehta v avgustu

Eden festivalskih viškov bo avgustovsko gostovanje maestra Zubina Mehte, ki že več kot 50 let dirigira najboljšim orkestrom na svetu, med drugim Berlinskim in Dunajskim filharmonikom; posebej se lahko veselimo, da tokrat prihaja s svojim Izraelskim filharmoničnim orkestrom, kjer so ga imenovali za doživljenjskega glasbenega direktorja. Z njimi je leta 2003 in 2007 že gostoval v Ljubljani, bil pa je tudi že gost ljubljanskega festivala leta 2008, ko je prišel z Orkestrom Maggio Musicale Fiorentino.

Med preostalimi gosti festivala omenimo Beloruski državni komorni orkester, ki mu bo dirigiral nekdanji odlični violinist Jevgenij Buškov, Armenski državni komorni zbor Hover ter Slovenski oktet. S kar dvema koncertoma bo gostoval ruski pianist Nikolaj Luganski, zanimivo bo slišati tudi organista Daliborja Miklavčiča na pedalnem klavirju, pa tudi mlado pianistko Tino Mauko z avtorskim performansom Marija Magdalena. Violinistka Lana Trotovšek bo angažirana na dveh večerih, med glasbenimi gosti pa bodo nastopili še Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, 2Cellos, kvintet Gorana Bojčevskega, flavtista Boris Bizjak in Martin Belič, harfistka Tina Žerdin, Tomaž Domicelj, ki bo praznoval 50 ustvarjalnih let, Vlado Kreslin in Uroš Perić.

Ples in gledališče

Letos na festival ponovno prihaja Edward Clug in mariborski Balet, tokrat s plesnima predstavama Stabat mater in Requiem za 2 stola, napovedujejo še slovensko-nizozemsko plesno koprodukcijo Fobija, pod katero se podpisujeta naš EnKnapGroup in Club Guy & Roni.

Ponovno bo festivalski gost režiser Tomaž Pandur, tokrat z zgodbo o Faustu, predstava pa nastaja v koprodukciji Festivala Ljubljana in SNG Drama Ljubljana. Muzikala bosta letos dva, oba v slovenski produkciji – Mamma Mia! v režiji Juga Radivojevića bo na sporedu že pred uradnim začetkom festivala sredi junija (ponovitve tudi pozneje), ponavljali pa bodo koprodukcijo iz lanskega leta Cvetje v jeseni. Festival bo gostil še Poletno noč, posvečeno Elzi Budau.