Ko je Klemen Cehte v drugi minuti zadel za vodstvo Slovenije z 1:0, verjetno niti največji pesimisti niso razmišljali, da bo to prvo in sočasno tudi zadnje vodstvo Deničevih izbrancev na igralni površini, postavljeni na ledeni ploskvi, kajti v dvorani Vida Arena domuje hokejski državni prvak Švedske. Slovenci so s katastrofalno igro, predvsem v napadu s tehničnimi napakami, omogočili Švedom hitro visoko vodstvo, ki je sredi prvega polčasa po delnem izidu 5:0 v šestih minutah znašalo že šest zadetkov (10:4). Gostje so si v mestu z okoli 60.000 prebivalci, ki je sestavljeno iz dveh besed (väg in sjö) in ki v prevodu pomeni cesto prek zamrznjenega jezera, privoščili kar devetminutni strelski post, v slabih devetnajstih minutah pa so dosegli le štiri zadetke, od tega dva z igralcem več.

Prav v zadnji minuti prvega polčasa je Jim Gottfridsson, igralec nemškega Flensburga, s svojim šestim zadetkom poskrbel za rekordno razliko v tem delu igre (18:10). Med polčasoma je bilo v slovenski garderobi precej vroče, kar potrjuje tudi zamuda na začetek drugega polčasa, zaradi česar sta sodnika selektorju Deniču pokazala rumeni karton. Kljub visoki prednosti ekipa selektorskega dvojca Staffan Olsson in Ola Lindgren (pogodbo so jima podaljšali do leta 2017), člana legendarne generacije, ki je po selektorju Bengtu Johanssonu dobila vzdevek Bengan Boys, ni popuščala.

Posledice so bile vidne na semaforju: po štirih minutah igre je bilo prvič plus deset za Skandinavce (21:11), kar je bila tudi najvišja razlika na tekmi. Povsem razglašena ekipa selektorja Deniča je v končnici vsaj delno omilila visok poraz, potem ko se je nekajkrat približala na štiri zadetke zaostanka. A za morebiten preobrat v slovenski reprezentanci ni bilo niti prave kakovosti, niti želje, niti volje, tako da je četrti zaporedni poraz (po treh na SP v Katarju s Francijo, Dansko in Nemčijo) neizogiben. Na trinajsti medsebojni tekmi je Slovenija doživela osmi poraz (ob štirih zmagah in enem remiju), brez darila (beri: zmage) za včerajšnji 26. rojstni dan pa je ostal tudi krožni napadalec Uroš Bundalo.

»V prvem polčasu smo bili povsem izven tekme, kaj takšnega že dolgo nisem videl. Ne želim kriviti nikogar, lahko krivim le sebe. Enostavno nismo ustrezno odgovorili na sodobne trende v rokometu, nismo se držali dogovorov, vsak igralec je imel nekaj neprimernih vložkov. Nimam pravega odgovora za slabo predstavo na Švedskem. Lahko se le sprašujem – zakaj?« je bil razočaran selektor Boris Denič. Podobno je razmišlja tudi Dragan Gajić: »Naša predstava v prvem polčasu je bila katastrofalna. Škripalo je na vseh ravneh, v drugem polčasu pa smo se le malce zbrali.«