Kriminalisti ljubljanske policijske uprave zaradi suma kaznivega dejanja napada na informacijski sistem kazensko preganjajo 25-letnega študenta Dejana Orniga, ki je razkril hude varnostne ranljivosti komunikacijskega sistemu Tetra. Tega med drugim uporabljajo policija, vojaška policija in Slovenska obveščevalno-varnostna služba (Sova). Kriminalisti so v torek pri Ornigu opravili hišno preiskavo in mu med drugim zasegli računalnik, več USB-ključev, zunanji disk in spominski kartici.

Ornig je z analizo ugotovil, da komunikacija vojaške policije v sistemu Tetra do začetka letošnjega leta ni bila šifrirana, čeprav so bili v vojski po njihovih pojasnilih prepričani, da komunikacija je šifrirana. Nešifrirana komunikacija je omogočala prisluškovanje vojaškim pogovorom, kar bi lahko resno ogrozilo varnost države. Šifriranje pogovorov policije pa je bilo izvedeno tako slabo, da je neznanemu napadalcu konec lanskega leta uspelo vdreti v komunikacijo policije in prisluškovati pogovorom policistov. Za ta napad policisti zdaj krivijo Orniga.

Preganjajo tistega, ki je pomagal

Ornig je policijo o svojih ugotovitvah prvič obvestil že septembra 2013, nato pa prek strokovnjaka za informacijsko varnost na inštitutu Jožefa Stefana Mateja Kovačiča še leta 2014. A policija in vojska sta ključne varnostne ranljivosti odpravili šele v začetku letošnjega leta.

Hišno preiskavo pri Ornigu je preiskovalni sodnik utemeljil z ogrožanjem nacionalne varnosti države. »Ne gre spregledati pomena sistema Tetra, ki ga med drugim uporabljajo tudi Slovenska vojska, Sova, pravosodni policisti Fursa in Dursa, zaradi česar je varnost tega sistema oziroma omrežja zelo pomembna, poseganje vanj pa tako lahko ogrozi tudi nacionalno varnost. Če bi dostop do tega omrežja oziroma do občutljivih podatkov, s katerimi naj bi razpolagal Dejan Ornig, neupravičeno pridobile kriminalne združbe, pa bi to nedvomno lahko imelo vsesplošno resne posledice,« je zapisano v odredbi, ki smo jo pridobili.

Policija medtem javno vseskozi zatrjuje, da vdor v Tetro ni povzročil resnejših posledic za varnost sistema oziroma za delovanje policije.

Dejana Orniga so kot osumljenca vdora v Tetro policisti zaslišali že 7. aprila letos. Ornig jim je ob tem prostovoljno izročil opremo, s katero je poslušal nešifrirane pogovore vojaške policije in nekaterih drugih organov v sistemu Tetra. Na zaslišanju je med drugim poudaril, da je pripravljen odgovorne na policiji seznaniti z vsemi svojimi ugotovitvami glede varnostnih ranljivosti Tetre, je razvidno iz zapisnika o zaslišanju, ki smo ga pridobili.

Policija v »napad« namesto v sodelovanje

Za komentar preiskave smo zaprosili tudi Orniga: »Čeprav sem bil dvakrat na oddelku za računalniško preiskovanje Policijske uprave Ljubljana, jim predal vso dokumentacijo in jim zaupal še druge ugotovljene varnostne ranljivosti v Tetri, ki bi lahko povzročile celo sesutje celotnega omrežja, so se raje kot za sodelovanje odločili za izvedbo hišne preiskave. Zanimivo je, da so v odredbi za hišno preiskavo uporabili moje trditve, ki sem jih večkrat izrekel na oddelku za računalniško preiskovanje PU Ljubljana, namreč da je Tetra kritična infrastruktura in da varnostne ranljivosti, ki sem jih odkril, ogrožajo nacionalno varnost države. V odredbi te moje trditve dobesedno prepišejo, a s to razliko, da sem sam obravnavan kot osumljenec oziroma kot oseba, ki bi lahko ogrozila nacionalno varnost države. To kaže, kako absurden je ta postopek. Hišna preiskava je zame velik šok, kajti kriminalisti so mi zagotovili, da do hišne preiskave ne more priti, saj sem z njimi sodeloval in jim povedal ter predal vse, kar so želeli. Preiskava kaže tudi na to, da si me policija oziroma tožilstvo na vso moč prizadevata utišati in zoper mene uporabiti vso svojo moč, kar je evidenten primer zlorabe policije in tožilstva za namen maščevanja in povračilnih ukrepov.«

Anže Voh Boštic, podcrto.si