Obsojeni na greznice

Ko so ljudje v ulici dojeli, da so še naprej »obsojeni« na greznice, ki bodo kmalu prepovedane, so se kajpak zganili. »Dejansko še danes ne vemo povsem natančno, kdo je odgovoren za to, da so na nas pozabili. Očitno so bili prepričani, da sodimo pod mesto oziroma krajevno skupnost Stražišče in ne pod Bitnje, kjer kanalizacije ni. Na problem smo opozorili že prejšnjo oblast, podžupana Bojana Homana, in tako dosegli, da nas niso dobesedno izpustili oziroma prepustili same sebi. Zdaj poskuša problem z občino razrešiti krajevna skupnost Bitnje,« pravi krajan Andrej Radej.

»Nesporno je bila storjena napaka in zato sem tudi sama s sokrajani opozorila na problem, ki je skoraj neverjeten. Če bi pozabili na eno hišo, bi še razumela, ampak pozabili so na celo ulico. Jasno je, da bi zato, ker ne bi bili priključeni na kanalizacijo, mi kmalu imeli okoljski problem,« trdi svetovno priznana in nagrajena klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj, stanovalka ulice brez imena na začetku Bitenj. V bližini živi tudi zdaj že bivši podžupan in odgovorni za celoten projekt Gorki Bojan Homan (SDS). Dobesedno streljaj stran v Stražišču stanuje tudi novi župan Boštjan Trilar (Več za Kranj). Jeza ljudi, ki so doživeli napako oblastnikov, je velika, njihov problem pa poskušajo rešiti v krajevni skupnosti Bitnje. Njen predsednik Boris Oblak nam je povedal, da problem rešujejo skupaj z odgovorno na mestni občini Kranj Tanjo Horvat. Čakajo še na meritve, ki naj bi pokazale, ali bodo krajani te ulice priključeni na kanalizacijo Stražišča ali Bitenj. Jasno pa je, da bo ta napaka za seboj verjetno potegnila tudi podražitev projekta Gorki.

Pozabili na tri milijone...

Prejšnja oblast župana Mohorja Bogataja in odgovornega za Gorki podžupana Bojana Homana je ob predaji poslov Boštjanu Trilarju prepustila še tri milijone evrov težko težavo. Pri gradnji nove čistilne naprave, vredne okoli 18 milijonov evrov, so namreč pozabili všteti stroške rušenja in stroške elektroinštalacij. Za ta dela zdaj nova oblast išče izvajalca. Kot smo izvedeli, niti bivši koalicijski partnerji niso bili obveščeni o tem, župan Boštjan Trilar pa nam ni želel odgovoriti na vprašanji, kdo je za to veliko finančno vrzel odgovoren in kako bo ukrepal. »Pričakujemo, da bodo dela plačana s sredstvi EU in države,« je skopo pojasnil.

Davkoplačevalci Kranja pa kljub temu želijo izvedeti, kdo bo plačal napako, če se evropski in državni uradniki ne bodo strinjali z dodatnimi stroški. Tri milijone evrov težko breme bi namreč povsem ohromilo kranjski mestni proračun, ki mu že junija ponovno preti nelikvidnost prav zaradi obveznosti, povezanih s projektom Gorki, ki naj bi ga dokončali do konca leta.