Rusi sami pa so bili bolj skeptični. »Ali slišite ognjemete? Vidite ljudi, kako plešejo in proslavljajo na trgih? Ne? Torej Putin ni mrtev.« je nekdo zapisal na twitter. Tudi ruski mediji so o »izginotju« komaj poročali, in še takrat le prozahodno usmerjeni.

In res. Po desetih dneh se je Putin končno prikazal na prvi obletnici  krimske samostojnosti – in razočaral ves zahodni svet. Bil je le prehlajen, ker nikoli ne nosi majice. Vendar pa je njegova odsotnost razkrila, kako bi  se svet odzval  na njegovo smrt. Z rajanjem in ognjemeti. Kot v Franciji po smrti Ludvika XIV.

Putinova domnevna smrt je razkrila tudi najnovejšo vlogo množičnih medijev. Zahod in vzhod drug proti drugemu ne uperjata več le raket dolgega dosega, temveč se tudi aktivno obstreljujeta s propagando. Medijske hiše so postale najnovejša orožarska pridobitev informacijske dobe. Celo teroristi so dandanes na twitterju.

Zato sta se v odgovor na rusko propagando Nato in Evropska  unija odločila začeti stopnjevati informacijsko vojno, saj trdita, da naj bi metodološko in tehnološko zaostajala za dobro podkovanim in še iz hladne vojne izkušenim sovjetskim propagandnim strojem. Med drugim  so ameriški mediji obtožili ruske, da si nepošteno prisvajajo trendovske oznake,  kot je #UnitedForUkraine,  in razširjajo lastna sporočila. Le kaj bi brez Amerike, večne zaščitnice svobode tiska. Snowden pa se je medtem že naveličal Moskve in si želi krajše počitnice v švicarskih Alpah, vendar le takrat, ko tam ne počitnikujejo tudi agenti Cie.  Globalno segrevanje dandanes očitno ne topi le arktičnih ledenikov, ampak odtaja tudi že dolgo zamrznjeno hladno vojno.

V ta namen je Velika Britanija z resnim obrazom napovedala lansiranje specialne enote, imenovane Facebook Bojevniki. Svojevrstno vojno bodo proti nekdanji (in ponovni?) nasprotnici iz hladne vojne nadobudni mladci v prihodnje bili na vseh straneh interneta. Sedaj čakamo še na rusko napoved ustanovitve Twitter Soldatov.

Minili so časi vohunov v smokingih, ki lomijo srca eksotičnih lepotic in se po evropskih velemestih preganjajo v hitrih avtomobilih. Morda bo zvezda naslednjega filma o agentu 007 pubertetniški heker, ki iz mamine kleti piše jezne komentarje pod youtubovske posnetke Putina, ki jahajoč na medvedu po ruski tajgi pleni krvoločne sibirske tigre.

Nikoli ne reci nikoli.

Prispevek je nastal v okviru projekta Obrazi prihodnosti, seriji Dnevnikovih novinarskih delavnic, v katerih sodelujejo mladi novinarji s srednjih šol po vsej Sloveniji.