ZDA so v prvem letošnjem četrtletju dosegale le 0,2-odstotno gospodarsko rast, skromna številka pa je razočarala analitike, ki so pričakovali enoodstotno rast. Zasluge za upočasnjeno ekonomsko aktivnost gre pripisati slabemu vremenu, naraščajoči vrednosti dolarja, ki vse bolj otežuje poslovanje ameriškim izvoznikom, ter zmanjšanim investicijam v energetskem sektorju, k čemur je pripomogla nizka cena nafte na svetovnih trgih. Navkljub slabšim podatkom se v prihodnjih mesecih pričakuje povečano rast, za katero naj bi stal ameriški potrošnik, ki naj bi na krilih visoke stopnje zaposlenosti ter nizkih cen energentov prevzel štafetno palico. Večina ekonomistov predvideva, da naj bi tako kot lansko leto popravek sledil v naslednjih mesecih. Med drugimi podatki velja omeniti indeks razpoloženja ameriških potrošnikov, ki ga meri newyorška organizacija Conference Board, ki je aprila nazadoval na najnižjo raven od decembra, čemur naj bi botrovala slabša dinamika na trgu dela v marcu. Stanovanjske nepremičnine se medtem glede na februarski indeks Standard & Poor's/Case Shiller še naprej dražijo.

Posojilodajalci od Grčije zahtevajo pripravo celovitega in realističnega reformnega seznama, ki je pogoj za nadaljevanje programa finančne pomoči. Evropska centralna banka (ECB) je dodatno zvišala maksimalen obseg pomoči iz mehanizma nujne likvidnostne pomoči (ELA) za Grčijo, ki se z mednarodnimi posojilodajalci še vedno pogaja o pogojih pomoči. Prag je zvišala za 1,4 milijarde evrov, na 76,9 milijarde evrov.

Glede na obdobje vlagatelji pozornost namenjajo objavam poslovnih rezultatov v prvem letošnjem četrtletju. Med podjetji, vključenimi v ameriški indeks S & P 500, je svoje dobičke razkrila dobra polovica. Pričakovanja analitikov je preseglo dobrih 74 odstotkov podjetij, kar na neki način še vedno odvrača najbolj črnoglede napovedi, kjer se je pri večjih ameriških izvoznikih pričakovalo negativen vpliv močnega dolarja na njihovo poslovanje. Vpliv močne dolarske valute je čutiti predvsem pri napovedi poslovanja v letošnjem letu ter na strani prodajnih številk. Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je v prvih treh mesecih letos ustvaril 2,376 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je dva odstotka več kot leto prej. Ob tem je oklestil napoved za celotno letošnje leto, saj bo močan dolar krepko zarezal v prodajo.