Kako bi ocenili svoj dosedanji mandat prvega moža stroke v slovenskem veslanju?

Moram priznati, da je bilo in je še vedno veliko težav. Šest, sedem mesecev je v veslanju kratka doba, za velike premike pa je potrebnih nekaj let. Upam, da nam je uspelo v teh premikih nekaj narediti vsaj navznoter, kako pa se bo to videlo navzven, bo jasno v naslednjih tednih, še bolj pa proti koncu sezone. A jasno je, da v tem trenutku nimamo veslačev kalibra Iztoka Čopa in Luka Špika. Z njunim odhodom je nastala vrzel tako pri vrhunskih posameznikih kot pri vrhunskih dosežkih, zato breme rezultatov zdaj pada na ramena mlajših veslačev. To je veliko breme, saj se morajo prebiti med elito. So pa seveda še številne druge težave, kot je na primer pomanjkanje strokovnega kadra in denarja.

Ali je Špik, ki naj bi za Čopom prevzel veslaško žezlo, a je odšel v Anglijo, v vaših tekmovalnih razmišljanjih?

Špikov status je trenutno takšen, kot je bil že večkrat predstavljen v medijih. Z njim nisem imel nobenega pogovora, to je opravil Miloš Janša kot njegov klubski trener. Odločila sta se, da bo Luka v tej sezoni pavziral in da ne bo tekmoval. To je vse, kar uradno vem o Špiku, za katerega pa je že nekaj časa jasno, da ni mogel nadomestiti Čopovega odhoda. Zato seveda ni na mojem seznamu in moram počakati na jesensko obdobje ter njegovo odločitev, ali se bo potem pridružil reprezentančnim pripravam. Šele takrat bomo lahko videli in vedeli, kaj in kako naprej.

Težava je tudi z Jernejem Markovcem in Gregorjem Domanjkom, ki večji del sezone študirata in trenirata v ZDA.

Sta v rednem programu veslanja na univerzi v Washingtonu, a nanju nimam nobenega vpliva. Njune rezultate spremljam, glede na podatke, ki sem jih dobil skozi simulator, pa so na nekoliko nižji ravni kot lanski. Pričakujem, da se bosta do 25. junija priključila našemu programu, če seveda imata reprezentančne motive in ambicije. Do takrat bom verjetno imel že nekaj odgovorov, kaj bo z drugimi fanti, ki so trenutno v pogonu. Potem se bomo odločili, kako nadaljevati zgodbo z njima.

V preteklosti so se veslači pritoževali, da so bile posadke prepozno izbrane, določene. Kdaj boste vi sporočili udarne posadke za to sezono?

Popolnoma se strinjam z veslači, kajti tudi sam zastopam stališče, da morajo posadke nastajati zgodaj ali celo v nekajletnem obdobju in potem zoreti. Seveda morajo za to obstajati ustrezni pogoji: veslači morajo biti med seboj konkurenčni, sinergija med kapaciteto, konkurenčnostjo in ekipo, ki jo začneš sestavljati, mora biti stoodstotna.

Se strinjate, da slovensko veslanje zdaj ne premore tekmovalcev, s katerimi bi sestavili kakovostno in konkurenčno posadko?

Drži. Od lani nismo v letošnje leto prenesli nobenega posameznika ali ekipe, trenutno pa še vedno poteka preverjanje posameznikov za kombiniranje posadk. Žal v članski kategoriji v tem trenutku ne vidim večjega števila veslačev, ki bi se lahko potegovali za posadko. Zato moramo začeti graditi pri posameznikih, nato pri manjših posadkah, šele zatem pri večjih. Od fantov pričakujem in želim, da se tistemu najboljšemu, ki ga imamo na vrhunski ravni, pridruži še eden, pa še eden, pa še eden... In šele potem bo nastala osnova za ekipo oziroma ekipe. Fantje morajo svojo kakovost najprej dokazati v enojcu, šele potem lahko dobijo priložnost v dvojcih ali četvercih. Gašper Fistravec in Janez Zupan sta mi pri sestavi posadk nekaj malega doslej že pokazala v dvojnem dvojcu, kar je dober znak, a zadeva v tem trenutku še ni zrela za nastop v svetovnem pokalu. Nasploh o kombinatoriki seveda intenzivno razmišljam in bom tudi v prihodnje, če bodo vsi veslači na voljo mojim pozivom, kar je bila določena težava v zimskem obdobju. Če bodo, bom nadaljeval v smeri ustvarjanja ekip.

Večina olimpijskih kvot za Rio 2016 se bo delila na avgustovskem SP v Franciji. Če bi slovensko veslanje ostalo brez kvote, bi bila to zanj katastrofa.

Jasno je, da so olimpijske igre imperativ, ki ga morajo v svojih glavah nositi predvsem veslači. Moja naloga je, da naredim vse, kar je v moji moči, da uresničimo zastavljene cilje. Lahko rečem le to, da bomo trdo delali na tem, da bi se bil kateri koli posameznik ali ekipa sposoben prebiti do olimpijske kvote že na glavnem kvalifikacijskem tekmovanju, torej avgusta na SP v Franciji. To je cilj in imperativ, ki mu bomo sledili, je pa še seveda mnogo prezgodaj govoriti in napovedovati, kakšna bo sestava naših posadk.

Za tekmo svetovnega pokala na Bledu, ki bo 9. in 10. maja, ste sprva prijavili le Gašperja Fistravca in Rajka Hrvata med enojci, nato pa nedavno razširili seznam nastopajočih med elito. Zakaj?

Poleg Fistravca in Hrvata, ki sta me doslej najbolj prepričala s svojimi dosežki in napredkom od lani, bodo nastopili še skifist Janez Zupan, lahki veslač Aleš Jalen ter dvojni dvojec Aleš Zupan-Matej Rojec. Za razširitev števila nastopajočih z dveh posadk na pet sem se odločil na osnovi pogovora z veslači, saj jim želim dati priložnosti za nastope, ki nam jih tako ali drugače primanjkuje. Tudi nedavno državno prvenstvu na Bledu ni bilo tako težko in naporno, da bi lahko tisti nastopi nadomeščali nastope v mednarodni konkurenci. Z večjim številom tekmovalcem bo slovensko veslanje popestrilo oziroma dodalo svoj jaz k tekmovanju. Naših pet posadk se bo lahko preizkusilo v močni mednarodni konkurenci in ugotovilo, kje so v tem trenutku. Vrhunskih dosežkov Slovencev na Blejskem jezeru ni realno pričakovati, jih pa bom seveda vesel, če bo do njih prišlo.