Zgodovina zagrebškega Subversive festivala sega v leto 2008, ko je bil program sestavljen izključno iz filmskih projekcij. V naslednjih letih se je festival s sklopoma Subversive Forum in Balkan Forum razširil še na teoretski del in knjižni sejem, tako da se na njem zdaj medsebojno prekrivajo področja znanosti, umetnosti in aktivizma. Vsako leto je na njem izbrana tudi osrednja tema, ki vabi h kritičnemu pregledu in javnim debatam; letošnji fokus festivala so mikropolitike in upori kot prostori emancipacije.

Premislek alternativnih praks

Festival bo v nedeljo odprl iranski film Taksi režiserja Džafarja Panahija, zmagovalec 65. Berlinala, sicer pa je filmski del festivala sestavljen iz tekmovalnega programa igranih, dokumentarnih in kratkih filmov – najboljši filmski izdelki bodo nagrajeni z nagrado wild dream – in spremljevalnih programov Femi Punk, Film – esej in Film – filozofija, poseben poklon pa so tokrat namenili ruskemu režiserju in scenaristu Alekseju Germanu. Na obisk prihaja tudi Joshua Oppenheimer, ameriški filmski dokumentarist, ki bo predstavil svojo metodo dokumentarnega dela, uporabljeno pri filmu Teater ubijanja.

Sklop Subversive Forum bo med 11. in 15. majem razvijal platformo za alternativne družbene prakse. Na okroglih mizah, ki jih bodo vodili predstavniki različnih regijskih in evropskih organizacij, bodo zajete teme finančne krize v jugovzhodni Evropi, preoblikovanja pogojev družbene reprodukcije in emancipacije ter problematike človekovih pravic. V program je vključena tudi razprava o prostotrgovinskem sporazumu TTIP, v katero bodo vključeni predstavniki mednarodnih in lokalnih organizacij ter skupin na področju varstva pravic delavcev in okolja.

O težavah kulturne politike

Gostje teoretskega dela festivala bodo med drugimi Vandana Shiva, indijska filozofinja in ekofeministka, Franziska Keller, nemška poslanka zelenih v evropskem parlamentu, in Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeacea. 16. maja bo s predavanjem Ideologija in razredna zavest na festivalu gostoval tudi Rastko Močnik, slovenski sociolog, literarni teoretik in politični aktivist, na knjižnem sejmu pa bo gostoval še profesor filozofije in kantavtor Jani Kovačič.

Letos bo Subversive festival ponovno izvajal izobraževalni program Šola sodobne humanistike, ki se ukvarja z uporabo in vključevanjem neformalnih oblik učenja. V tednu med 8. in 14. majem bo deset predavateljev – med njimi bo tudi slovenski sociolog Primož Krašovec – predstavljalo težave, ki se pojavljajo pri izvajanju kulturne politike v luči neoliberalnih varčevalnih ukrepov in zmanjševanja proračuna za kulturo.