Med približno 100 podjetji, ki jih še ima v lasti država, so strateškega pomena energetska in infrastrukturna podjetja ter tudi Krka in Zavarovalnica Triglav. V teh družbah naj bi država zadržala vsaj 50 odstotkov plus eno delnico, kar pomeni, da investitorji v omenjenih podjetjih ne bodo mogli računati na prevzemne premije. Od večjih slovenskih podjetij, v katerih je država solastnica, pa bi vsaj četrtinski delež ohranila v Petrolu, Gorenju, Savi in Pozavarovalnici Sava. Glede Telekoma Slovenije, katerega prodajni postopek je v zaključni fazi, je sicer v predlogu strategije previden tudi alternativni scenarij, in sicer postopna uvrstitev delnic na mednarodni kapitalski trg, ki v trenutni situaciji postaja vse bolj verjeten. Odločitev o prodaji je namreč vezana na izboljšano ponudbo sklada Cinven, alternativni scenarij pa bi prišel v poštev v primeru, da cena, ki jo ponuja kupec, ne bi bila sprejemljiva. V minulem tednu se je sicer nadaljevalo sesedanje tečaja delnic Telekoma Slovenije, ki so se v zadnjem letu močno okrepile na podlagi špekulacij o prevzemu. V luči negotovega razpleta prodaje so se delnice Telekoma Slovenije na tedenski ravni pocenile kar za 6,05 odstotka in teden končale pri vrednosti 112,60 evra.

Novega lastnika pa je dobilo podjetje Žito. Ponedeljkova novica, da se je hrvaška Podravka z lastniki 51,55-odstotnega deleža družbe dogovorila o odkupu delnic po ceni 180,10 evra, je do konca tedna zvišala tečaj delnice za 2,85 odstotka, na 174,95 evra. Delničarji lahko, v kolikor nujno ne potrebujejo denarja, počakajo na objavo ponudbe za prevzem, ki bo prav tako po ceni 180,10 evra za delnico.

Med delnicami, ki sestavljajo indeks SBI TOP, so se ta teden poleg Krkinih (tečaj se je zvišal za 1,49 odstotka, na 68 evrov) podražile le še delnice Petrola (za 1,40 odstotka, na 293,05 evra), vse preostale pa so se pocenile. Trgovec z nafto je prvi začel obdobje skupščin, na katerih se odloča tudi o delitvi dobička. Letos bo na predlog države izplačal dividende v višini 11,70 evra bruto na delnico, so v četrtek sklenili delničarji, ki si bodo tako razdelili ves bilančni dobiček.