Za vami je hitra etapa. Hribolazci imajo običajno kar težave v takih razmerah. Se je poznala utrujenost po maratonskih 230 kilometrih na Učko, kar je bila vaša najdaljša etapa do zdaj?

Ah, ni bilo hudo. Je pa res, da smo po težkem dnevu verjetno vsi težko vrteli noge. Občutili smo te dolge kilometre. Z veliko hitrostjo nimam težav, več jih imam z gibanjem v skupini, še zlasti v sprinterskih zaključkih. To je moja šibka točka. Počasi se privajam in s pomočjo vseh v ekipi tudi učim. Vem, da je v kritičnih trenutkih najbolj pomembno ohraniti mirno glavo in se izogniti paniki. Tako sem ravnal tudi v prvi etapi, ko sem kljub okvari kolesa 10 kilometrov pred ciljem ujel skupino.

Ste novinec med profesionalnimi kolesarji. Že opazite razlike med dirkami, kam bi uvrstil dirko Po Hrvaški?

Dejstvo je, da na njej ni sodelovala nobena od 18 elitnih ekip z licenco svetovne serije, kar je opazno. A CCC Sprandi je dokazala kakovost svoje ekipe, ki z lepimi uspehi nastopa na elitnih dirkah, pripravljajo se tudi za Giro. Meni je lažje voziti na dirkah z udeležbo elitnih ekip kot na tistih druge kategorije UCI. Naporno je na vseh, le način dirkanja je drugačen. Z elitnimi ekipami je dirkanje bolj predvidljivo, z več reda in sistemskega taktičnega pristopa. Brez njih pa ni nobenega reda, le skok za skokom, dokler pač gre.

Glede na to, da ste traso dirke spoznali dovolj zgodaj in ste vedeli za pomemben zaključek na dolgem vzponu iz Opatije na Učko, ste se za Hrvaško posebej pripravili?

Niti ne. Skozi celotno sezono želim dirkati na visokem nivoju. Sem pa zadnje tedne opravil zelo dober trening, zato sem tudi pričakoval, da bom dobro vozil.

Uporabljate spletno aplikacijo Strava, s pomočjo katere lahko tudi ljubiteljski kolesarji primerjajo razdalje in čase treningov in dirk. Vaš čas vzpona na Učko bi zanje morda bil zanimiv. Verjetno ste postavili nov rekord tega atraktivnega vzpona?

Da, Stravo uporabljam, a nisem imel vključene. Morda se mi je vključila nenamerno. Upam, da se bo vseeno vedelo, da sem podrl rekord (Rogličev čas je 57:55, pred tem sta rekord imela Robert Kišerlovski in Vlado Miholjević s časom 1,00:32, op. a.).

Dirko so organizatorji izkoristili za turistično promocijo s televizijskim prenosom po Evropi. Glavni organizator Vladimir Miholjević je razkril, da so z vložkom milijona evrov imeli dnevno od 12 do 15 milijonov gledalcev. Se med dirko čuti, da gre za televizijski prenos?

Da se dirka drugače, ne bi mogel trditi. No, morda je več hrupa helikopterja in več motornega spremstva. Tudi kolesarji se večkrat izpostavijo, če je priložnost. Zagotovo je za nas to dodatna spodbuda, dobrodošlo pa je seveda tudi za klubske sponzorje in vse, ki podpirajo kolesarstvo.