Veslaštvo v Sloveniji se je po upokojitvi Iztoka Čopa znašlo v rezultatski krizi, ki se je le še poglobila, potem ko je Luka Špik pred mesecem dni naznanil, da po dvajsetih letih veslanja na najvišji ravni potrebuje premor. Naziv našega najizkušenejšega veslača je tako pripadel Gašperju Fistravcu. Sedemindvajsetletnik v številčno osiromašeni izbrani vrsti ta trenutek kaže najprepričljivejše predstave, čeprav se je sezona šele začela in najzahtevnejše preizkušnje šele prihajajo.

»Za mano sta dve pregledni tekmi. Prva je bila zagrebška, za katero menim, da je bila še nekoliko prezahtevna, saj je bila konkurenca zelo močna. Druga je bila tekma za državno prvenstvo na Bledu, ki je pokazala, da so smernice pravilne,« pravi veslač, ki se trenutno osredotoča na prvo tekmo svetovnega pokala v maju, kjer bo nastopil v enojcu. Glede pričakovanj v nadaljevanju sezone Fistravec ni preveč optimističen. Prepričan je, da so razlike med reprezentančnimi kolegi v tem trenutku prevelike, da bi lahko sestavili posadko, neznanka pa ostaja tudi usmeritev v prihodnjih mesecih. Tako še zdaj ne ve, ali bo večji del sezone nastopal v enojcu, dvojnem dvojcu, morda celo dvojnem četvercu. »Odgovore na to bodo dale naslednje tekme. Zaenkrat se v enojcu zelo dobro počutim. V preteklih letih nisem bil tako konstanten kot zdaj, a je tudi res, da imam za sabo premalo tekem,« pravi Štajerec, ki od svojega 16. leta v enojcu ni odveslal celotne sezone. Zaradi te neizkušenosti zdaj plačuje davek.

Najboljše rezultate je Fistravec sicer dosegal v dvojnem četvercu, med drugim si je v tem čolnu priveslal tudi nastop na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu pred sedmimi leti. Na vprašanje, ali se mu bo po izpuščenih igrah v Londonu uspelo še drugič uvrstiti nanje, iskreno pravi: »Ne kaže najbolje. V enojcu še ne dosegam zahtevanega časa. V tej disciplini bo normo zelo težko izpolniti, saj se na olimpijske igre uvrsti le devet čolnov. Morda je v dvojnem dvojcu ali dvojnem četvercu cilj lažje dosegljiv, a so razlike izjemno majhne. Če podam primerjavo, je to tako, kot če bi v smučanju razlika med prvimi desetimi tekmovalci znašala tri desetinke sekunde.«

Po besedah Fistravca Veslaška zveza Slovenije njemu in drugim članom izbrane vrste omogoča nemoteno treniranje in tekmovanje, a se panoga kljub temu srečuje s številnimi težavami. »V zadnjih letih je bila praksa, da smo tekmovalci v reprezentanci menjali discipline iz tekme v tekmo. Sam ne podpiram takšnega načina, medtem ko novi selektor Dušan Jurše zagovarja prakso, da je najprej treba narediti korak naprej v individualnem smislu – da se daje poudarek na enojec, ki je osnova za posadko. Temu ne oporekam, a je tudi res, da nam zmanjkuje časa. Konkurenca ima posadke že sestavljene, imajo natančno začrtane cilje, mi pa še zdaj ne vemo, kako naprej,« kritično sklene veslač.