Organizatorji maratona Treh src ob predstavitvi prireditve, ki bo tradicionalno potekala tretjo majsko soboto, niso dajali vtisa, da je eno bolj prepoznavnih podjetij od lani lastniško prestrukturirano. Tradicionalna zasedba se je predstavila polna energije in optimistična, da bo 35. izvedba najštevilčnejša doslej. »Prireditev vstopa v zrela leta, a pomlajena,« je pripomnil legendarni Milan Verdev, ki skrbi za stike z javnostjo od začetkov prireditve, osemdesetih let prejšnjega stoletja.

V Radencih bo letos potekalo državno prvenstvo v teku na 21 km. Ob tem dejstvu je največja povezava organizatorjev z Atletsko zvezo Slovenije (AZS), ki prek generalnega sekretarja Luke Steinerja sporoča, da v prihodnosti pričakuje še boljše vzajemno sodelovanje, saj je atletska zveza močno vpeta v rekreativno področje. Množičnost v povezavi z vrhunskostjo pa je zadeva, ki krovno organizacijo seveda tudi najbolj zanima.

»Pričakujemo, da bo tudi letos padel nov rekord udeležencev na prireditvi. Menimo, da se bo vseh tekov, ki jih organiziramo, udeležilo okoli deset tisoč aktivnih udeležencev, vseh skupaj pa naj bi bilo dvakrat toliko. Ponosni lahko povemo, da Radenska še vedno stoji ob strani vsakemu udeležencu,« pravi predsednik organizacijskega odbora Boštjan Gerlec.

Organizatorji bodo za prireditev namenili okrog 10.000 evrov v denarnem skladu, v primeru, če bosta postavljena nova maratonska rekorda, pa bo vsak posameznik prejel še dodatnih tisoč evrov. Sodeč po trenutno prijavljenih imenih naj bi vrh v moški konkurenci na 42 kilometrov krojili Kenijci. Jestus Kipchirchir Kiprono ima najboljši osebni rekord, ki znaša deset minut več kot dve uri. Pri ženskah naj bi bili prvi favoritki za zmago lanska in predlanska zmagovalka Madžarka Tünde Szabo in Romunka Daniela Cirlan. Kar zadeva nastop najboljših Slovencev, so organizatorji v sklepnih dogovorih.

Glede na to, da je v zadnjih letih start maratona v dopoldanskem času, organizatorji vse udeležence prosijo, naj odidejo od doma pravočasno ter upoštevajo navodila policije v okolici prireditve. Le tako bodo namreč lahko eno najbolj prepoznavnih slovenskih množičnih prireditev zapustili z lepimi spomini in za vekomaj nasmejani. Da bo v Radencih pestro tudi v večernih urah, bo 16. maja poskrbela skupina Šank Rock.