Čeprav je evropska komisija od ministrstva za finance že večkrat zahtevala, naj poskrbi, da bo Elan vrnil nedovoljeno državno pomoč, slaba banka od kupca terjatev do Elana ni dobila zavezujočih ponudb, da bo novi lastnik vrnil 12 milijonov evrov državne pomoči. Kljub po ocenah številnih neodgovornemu ravnanju slabe banke bi se lahko Elanova zgodba pod taktirko predsednice uprave Andreje Košir v kratkem zaključila pozitivno.

Znano je, da je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) Bank of America Merrill Lynch (BAMLI) nedavno za 106 milijonov evrov prodala terjatve do Elana, ACH, Adrie Airways in Polzele. Koliko je BAMLI odštela za 14-milijonsko terjatev DUTB, za zdaj ni znano. Da DUTB od ameriške banke ni dobila zavezujočih zagotovil, da bo pred prenosom terjatev rešeno tudi vprašanje državne pomoči, kaže tudi na to, da je bila kupnina za paket terjatev slabi banki že nakazana.

Po naših informacijah so se včeraj sestali ključni deležniki v prodajnem postopku. Odvetniki BAMLI in Elana usklajujejo še zadnje podrobnosti za sklenitev kupoprodajne pogodbe. Kot smo pred dnevi razkrili v Dnevniku, bo BAMLI Elanu sprva posodil 12 milijonov evrov, ki jih mora begunjska družba vrniti državnim lastnikom. V naslednji fazi naj bi za zdaj še neznani ameriški sklad, za katerim naj bi bil ruski kapital, z Elanovimi lastniki (PDP, Triglav Naložbe in Modra zavarovalnica) sklenil kupoprodajno pogodbo. Pri tem bo sklad za kupnino odštel le simbolično vsoto – omenja se znesek tisoč evrov. Ker bo Elan po prejetem 12-milijonskem posojilu postal insolventen, lahko pričakujemo, da bodo novi lastniki velik del Elanovih obveznosti spremenili v osnovni kapital družbe. Na BAMLI naj bi se o odkupu terjatev dogovorili tudi z Gorenjsko banko. Slednji Elan dolguje okrog 13 milijonov evrov, pri čemer osem milijonov evrov predstavljajo viri za obratni kapital, ki se vsako leto obnavljajo.

Za zdaj ostaja neznanka, kakšen dogovor bo BAMLI sklenila z nekdanjim predsednikom uprave Urošem Koržetom o izplačilu nagrade za vodenje družbe na začetku minulega desetletja. Sodni postopki v tej zadevi še niso zaključeni.