Vpliv afere Hypo se širi po Evropi. Po tem, ko je avstrijska vlada marca sprejela odločitev, da 7,6 milijarde evrov globoke kapitalske luknje v družbi Heta Asset Resolution (HAR), bolje poznani kot Hypova slaba banka, ne bo več krpala z davkoplačevalskim denarjem, so se začele prve težave nemških bank.

V Nemčiji padla prva banka

Avstrijski regulator FMA je marca odredil likvidacijo družbe in za 14 mesecev zamrznil odplačilo približno enajstih milijard evrov obveznosti, za katere je jamčila dežela Koroška. Že marca so zapadle v plačilo prve glavnice, na katere so upniki čakali zaman. Nemška nepremičninska banka Düsseldorfer Hypothekenbank, ki naj bi imela v rokah slabih 350 milijonov evrov obveznic HAR, je morala tako marca razglasiti bankrot. Zavetje je bila prisiljena iskati pod okriljem nemškega bančnega združenja (BdB). NRW Bank ima 275,5 milijona evrov obveznic z jamstvom Koroške. Nemška zvezna dežela Severno Porenje - Vestfalija, od koder prihaja NRW Bank, je tako za posredovanje že zaprosila finančnega ministra Wolfganga Schäubla.

Nemške banke so največje »žrtve« zadnje odločitve v aferi Hypo, v rokah držijo namreč okoli 7,1 milijarde evrov zamrznjenega dolga. Razvoj dogodkov skrbi tudi Evropsko centralno banko (ECB), ki je od vseh evropskih bank zahtevala poročila o izpostavljenosti do družbe HAR oziroma nekdanje skupine Hypo Alpe-Adria-Bank International.

Vsaj 50-odstotni odpisi

»Naredite rezervacije za potencialne izgube,« je banke opozoril Andreas Dombret, direktor nadzora v nemški centralni banki Bundesbank in v enotnem evropskem nadzorniku SSM. V nemškem časniku Handelsblatt so poročali, da naj bi ECB bankam z izpostavljenostjo do Hypove slabe banke že naročila vsaj 50-odstotno slabitev naložb. A to naj bi veljalo zgolj za obveznice, za katere jamči Koroška. Nekatere preostale naložbe bodo morale banke slabiti kar 95-odstotno.

Nemške banke že izpolnjujejo želje ECB in Bundesbank ter slabijo svoje obveznice ali posojila do banke Hypo. Bayerische Landesbank (BayernLB) naj bi doslej že odpisala polovico terjatev. Nekdanja lastnica banke Hypo ima sicer največjo izpostavljenost do avstrijske bančne skupine, in sicer v višini 2,6 milijarde evrov – toliko posojil ji banka Hypo ni nikoli vrnila. Deutsche Pfandbriefbank naj bi oblikovala rezervacije za približno 30 odstotkov od 395 milijonov evrov obveznic Hypove slabe banke, HSH Nordbank pa 40 odstotkov od 3,2 milijarde evrov.

Avstrija izgublja ugled

Še pred slabim letom dni so nasprotniki izbrisa podrejenega dolga v slovenskih bankah kazali s prstom na Avstrijo, kot zgled, kako reševati propadajoče banke. Po dogajanju v zadnjih mesecih tega zagotovo ne bodo več počeli.

Ne samo, da se je Dunaj lani odločil izbrisati 890 milijonov evrov podrejenega dolga skupine Hypo Alpe-Adria-Bank International, sedaj bodo očitno »porezali« še milijarde zavarovanih terjatev in navadnih obveznic. Avstrija je tako sploh prva država, ki bo po novih pravilih EU na tak način likvidirala banko.

Mnogi strokovnjaki ob tem opozarjajo, da Avstrija razprodaja svoj ugled. »Velika težava je, če se država iz samega jedra EU odloči, da ne bo spoštovala svojih zavez,« je ustrelil proti Dunaju Felix Hufeld, predsednik nemškega finančnega regulatorja BaFin. Poteza avstrijske vlade bo zelo verjetno sprožila novo serijo tožb, katerih izid bo pomembno prispeval k prihodnosti sanacije bank.