To potrjujejo tako dosežki na regati v Zagrebu kot na nedavni 59. prvomajski regati na Bledu, čeprav gre šele za začetek sezone, najpomembnejše tekme in tekmovanja pa šele prihajajo. A v luči trenutnega hudo resnega stanja je dovolj zgovorna odločitev selektorja Dušana Juršeta, da za tekmo svetovnega pokala, ki bo 9. in 10. maja na Bledu, prijavi le dva enojca: Mariborčana Gašperja Fistravca in Izoljana Rajka Hrvata v neolimpijski disciplini lahkih skifistov. Na najpomembnejši tekmi sezone pred domačimi gledalci bo slovenska zasedba torej povsem zdesetkana, kajti za mlajše veslače naj bi bila prezahtevna. Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da slovensko veslanje trenutno ne premore niti toliko kakovostnih posameznikov v članski kategoriji, da bi lahko sestavili dobro in konkurenčno posadko (dvojec, četverec), kar se v zadnjih dveh desetletjih in pol ni nikoli dogajalo.

Pozitivna tolažba je lahko vsaj dejstvo, da se selektor Jurše, ki je lani zamenjal Miloša Janšo, zaveda resnosti trenutnega stanja. Vendar razen tega, da stvari skuša znova graditi in postavljati od temeljev, torej od mlajših generacij, drugega manevrskega prostora nima. Pri trudu, da bi ustavil trend padanja in krivuljo obrnil navzgor, pa je že naletel na številne znane in večne težave, kot so delo v klubih, pomanjkanje strokovnega kadra, denarna suša, ozka veslaška baza… In začarani krog je spet sklenjen.

Za nameček ali pa sočasno kot vrhunec krize se je za čudno potezo v predolimpijski sezoni odločil Luka Špik, ki naj bi po Čopovem slovesu prevzel vajeti prvega moža. Uradno gre za aktivni odmor v Angliji, kjer naj bi v enem tamkajšnjih klubov treniral v omejenem obsegu, v reprezentančni pogon pa naj bi se vrnil jeseni, kar pomeni, da bo izpustil tudi vrhunec sezone – avgustovsko SP v Franciji. Kaj tako dolg premor pomeni za vrhunskega športnika, ki je povrh vsega star že dobrih 36 let, je jasno tudi največjim laikom. Poleg omejenega treninga in bremena let se je Špik zavil tudi v popoln medijski molk, (skoraj) nobenega stika pa nima niti s selektorjem niti z VZS. Zato jih ni malo, ki so prepričani, da so poteze Špika, ki bi bil na OI 2016 star več kot 37 let in pol, dokaz njegovega veslaškega labodjega speva. Če k temu dodamo še, da Jernej Markovc in Gregor Domanjko večji del sezone preživita v Seattlu v ZDA, kjer študirata in veslata, Jan Špik pa se po enoletnem premoru zaradi poškodbe šele dobro vrača, je vse to za slovensko veslanje in Rio zelo slaba popotnica. Zato ne bi bilo čudno (bi pa bilo tragično zanj), če slovensko veslanje na OI 2016 ne bi imelo nobenega tekmovalca.