Politični odzivi razpleta na ustavnem sodišču so pričakovani in kažejo, da so prepričani ostali prepričani. Janševi nasprotniki odločitev ocenjujejo kot pristransko, kot svojevrstno oslovsko sodbo, kot razlog, zakaj lahko Sanader in Berlusconi obžalujeta, da nista slovenska politika... Na drugi strani so dobili pristaši Janeza Janše dodaten zagon za napade na sodstvo in tožilstvo. Lustrirali bi vse, ki so kakorkoli sodelovali v sodnih postopkih v zadevi Patria – tudi tiste, ki so zgolj nasprotovali Masleševi izločitvi. Primerjave med Janševo obsodbo in povojnimi političnimi procesi postajajo stalnica. Shodi pred ljubljanskim sodiščem se nadaljujejo.

Poleg še okrepljenih napadov na »krivosodje« so se v SDS zatekli tudi k izstavljanju političnih računov. Janševa obsodilna sodba je odločilno vplivala na rezultat julijskih volitev, zato je Cerar predsednik nelegitimne vlade, poudarjajo. In že omenjajo nujnost ponovitve volitev. Takšen poziv pravzaprav ni presenetljiv – v SDS so ga za primer razveljavitve sodbe napovedali takoj po julijskih državnozborskih volitvah. Tedaj jih je prvak zmagovite stranke SMC Miro Cerar odločno zavrnil. »Volitve so bile razpisane v ustavnih rokih, postopki so tekli v skladu z zakonom, vse stranke, tudi SDS, so se jih udeležile, igrale so po pravilih, ki so veljala za vse, na koncu pa so v za poletni čas dokaj velikem številu odločili volilci. Grožnje SDS z blokado dela v parlamentu in pozivi na ponovne volitve, če ne bodo uresničena pričakovanja njihove stranke, so zame nesprejemljivi,« je poudaril v prvem povolilnem intervjuju za ta časnik. Mnenja, da so rezultati zadnjih državnozborskih volitev legitimni, Cerar tudi po četrtkovi odločitvi ustavnega sodišča ni spremenil. Kar v SDS niti niso pričakovali. A je namen izpostavljanja dvoma v volilne rezultate dodatno burkanje slovenskega političnega prizorišča, ustvarjanje novih političnih napetosti in izrednih razmer.

Da je Janševa pravnomočna obsodba njegovi stranki odnesla kar nekaj glasov, vsekakor drži. Je pa stranka precej volilcev in naklonjenosti celo nekoč zvestih članov izgubila tudi zaradi svoje radikalizacije, zaradi diskreditiranja drugače mislečih, zaradi enega samega fokusa svojega delovanja – branjenja lika Janeza Janše. Zato bi volilce in tudi politične zaveznike ali vsaj sogovornike po Janševi četrtkovi povrnitvi nedolžnosti najlažje (ponovno) pridobila prav z bolj umirjenim in konstruktivnim delovanjem. Tega prvak SDS najbrž ni zmožen. Ustvarjanje političnih napetosti je modus operandi največje opozicijske stranke pod njegovim vodstvom.

Razveljavitev sodbe bo nedvomno prispevala k še dodatnemu poenotenju vrst SDS oziroma utišala nekatere – sicer redke – glasove po več znotrajstrankarske demokracije. Pričakovana vsaj kratkoročna rast podpore SDS oziroma njen nov politični elan pa bi lahko v največji meri prizadela drugo parlamentarno stranko na desnici – NSi. Zaradi številnih odmevnih projektov v zadnjih mesecih se je ta precej okrepila – po zadnji javnomnenjski raziskavi Ninamedie bi jo obkrožilo skoraj 12 odstotkov opredeljenih anketirancev. S takšnim volilnim potencialom pa je NSi za SDS vsekakor zanimiva. Ne zato, da bi skupaj oblikovali senčno vlado, kot se je glasilo uradno marčno povabilo Janše Novakovi, temveč zato, da bi si jo ponovno podredila in pridobila njene volilce.

V Novi Sloveniji sicer poudarjajo, da razplet na ustavnem sodišču na njihovo delovanje ne bo vplival, saj je bila prepričljiva zmaga Novakove na kongresu jasno sporočilo, da si člani želijo »NSi na samostojni poti«. A bodo imeli na njej po četrtku še več ovir. Kar nakazujejo tudi ostre kritike umirjenega odziva NSi na odločitev ustavnih sodnikov (pri katerem je vsekakor povedno tudi to, da se je Nova Slovenija med parlamentarnimi strankami zadnja oglasila). »V odločitve sodstva in ustavnega sodišča se kot politična stranka ne vtikamo in se do njih ne opredeljujemo. Zahtevamo pa, da se razmere v slovenskem sodstvu čim prej uredijo,« so zapisali. »NSI se do odločb sodišč ne opredeljuje?!! Groza! Celo v Rusiji se opozicija opredeljuje do odločb sodišč!« jo je na twitterju nemudoma napadel Janšev »posebni odposlanec« v vrstah NSi Aleš Hojs.

Če lahko odločitev ustavnega sodišča prispeva k rasti priljubljenosti SDS, pa se zdi njena volilna zmaga tudi v primeru morebitne oprostilne sodbe v zadevi Patria malo verjetna. Dokler bo na njenem čelu Janez Janša, bo namreč vsakokratne volitve zaznamoval antijanševski refleks. Ta pa je toliko močnejši, kolikor bolj radikalna je Janševa politika.