Tondach

Streha objekta je hladna, lastnik pa se jo je odločil prekriti z naravno žgano opeko. Izbral je ravno rezane vlečene zareznike Tondach. Ker je podstrešje hladno (pod streho ni izolacije) in zaradi narave objekta niso uporabili sekundarne kritine, prav tako pa na strešnikih ni dodatne zaščite (npr. engobe). Vlečene zareznike je treba prekrivati s polovičnim zamikom, uporabili pa so tudi vse potrebne dodatne elemente. Slemenjake za prekrivanje slemena in čopov ter zaključke, glede na odlične izkušnje pri prejšnjih gradnjah, pa je izvajalec del Janez Dimec s.p. iz Jelendola pri Škocjanu, priporočil tudi krajnike. Gre za opečni element, ki vizualno zelo lepo zaključi streho, poleg tega pa jo tudi zaščiti pred stranskim vetrom. Slabost, če lahko tako rečemo, za izvajalca in prednost za investitorja pri krajnikih je ta, da zahtevajo dokaj natančno prekrivanje. Na koncu strehe ni rezanja strešnikov, ampak se le namesti končni element. Cena enega elementa je sicer višja, v končnem seštevku pa velike razlike med opečnimi krajniki in obrobo iz pločevine ni.

Na strehi so uporabili snegolove, ki pa zaradi naravne opečne barve ne izstopajo. Uporabili so del starih žlebov, nekaj pa jih je bilo treba zamenjati. Žlebovi so klasični pocinkani. Ti zdržijo v čistem okolju tudi do pol stoletja, v močno onesnaženem pa bistveno manj. Pri izdelavi strehe so krajne strešnike ter slemenjake pritrdili z originalnimi pritrdilnimi elementi, ki rabijo kot zaščita ob vetru.

Prekrivanje

Poglejmo, kako se je nadaljevala obnova. Končali smo četrti dan, ko so končevali zaključke strehe in pripravljali vse za petega – prekrivanje. To je potekalo s pomočjo dvigala, ki močno olajša delo in pospeši prekrivanje. Nekateri krovci uporabljajo za dostavo strešnikov na streho posebna manjša drsna dvigala, a tudi klasično hiap avto dvigalo se odlično obnese, seveda pa je uporaba odvisna od prostorskih možnosti za postavitev. Pri prekrivanju se niso srečali s težavami, vlečeni zareznik se po mnenju krovca dobro obnese, predvsem pa je trajen. Prvi pogoj je seveda pravilno izdelana streha, ki je v primeru hladnega sistema nekoliko manj zapletena, pri topli strehi pa je treba upoštevati vse tehnične zakonitosti.

Po prekrivanju strehe so dodatno zaprli še zatrepe. Glede na to, da se je povečala razdalja med špirovci in kamnitim zidom, je tam nastal dokaj velik odprt prostor, ki so ga zaprli s pomočjo plohov. Stranske zatrepe so zaprli z deskami, fuge pa prekrili z letvicami s klasično špico na koncu. Enako so oblikovani zaključki špirovcev.

Izvedba del je bila izjemno natančna, tako tehnično kot tudi oblikovno. Po zaslugi dobre ekipe in sodobnih strojev so bila dela končana v sedmih dneh, več kot 130 let star objekt pa je zasijal v povsem novi luči. Prej je bil zaradi strehe bolj mrkogled, večji nadstreški in svetlejša streha pa so poudarili že obnovljene in zafugirane kamnite stene. V tem primeru lahko mirno zapišemo, da streha daje objektu tudi značaj.