Sedaj si otroka želita vsak svojo sobo, midva pa sva se odločila, da si urediva spalnico na mansardi. V prilogi vam pošiljam skico mansarde z vsemi merami, kot tloris in tudi kot prerez. V spalnici bi potrebovala zakonsko posteljo (180 x 200 cm), nočni omarici, komodo in veliko omar za obleke, tako za srajce in hlače, bunde kot zimske plašče, ter tudi police za majčke. Že sedaj imamo prostorsko stisko z omarami, ker jih je zelo težko umestiti kamorkoli. Seveda problem nastane zaradi poševnine. Ker z možem nimava nobene dobre ideje, kako urediti mansardo in iz nje narediti udobno in praktično spalnico, vas prosiva za pomoč. Urška

Odgovor: Prostor v mansardi je zaradi strešin res težaven prostor za umestitev visokih omar. Upoštevala sva vaše želje in narisala varianto, ki ponuja veliko prostora za shranjevanje oblačil in je hkrati tudi zelo udobna in praktična.

Najvišji del mansarde je namenjen komunikaciji in postavitvi visoke omare. Ob nizkem obodu so postavljene nizke omare in predalniki, ki so lahko v določenem delu oblikovani kot delovna miza. Njen položaj je najprimernejši pod strešnim oknom, kjer je večja svetla višina. Postelja je za širino omare odmaknjena od kolenčnega zidu, da se pridobi večja višina nad vzglavjem. Nizka omara za posteljo se odpira od zgoraj in je praktična za shranjevanje posteljnine, hkrati pa opravlja vlogo nočne omarice.

Del mansarde je pregrajen s predelno steno in je kot majhna garderobna soba, v katero lahko umestite police, nizke omare in obešalnike. Primerna je predvsem za shranjevanje sezonskih oblačil. Predstavljena ureditev vam bo prinesla svetel in udoben prostor za delo in počitek. Želiva vam prijetno bivanje v na novo urejenem domu.

Gregor Vernik, mag. inž. arh., Dean Marčetič, mag. inž. arh., 2AMV Arhitekti

www.2amw-arhitekti.com, tel. 040/846 017