Trg je sicer preplavljen z različnimi škarpniki, vendar pa ti nimajo zadostnih nosilnih lastnosti za podpiranje vsipajočih se zemljin, zato je podjetje SW Umwelttechnik razvilo take škarpnike, ki lahko nadomestijo betonske podporne zidove.

Dvoje v enem

ReCon, kot smo poimenovali naš montažni podporni zid, ponuja dvoje v enem – fizično podporo zemljini in estetiko klesanega granita, kar bistveno pospeši in poceni gradnjo. Škarpniki so velikega formata 122 x 41 centimetrov na čelni strani, in različnih višin (60, 100, 115 in 150 cm), saj morajo biti, če višina zidu presega dva metra, spodnji zidaki zaradi statične opore večji. Pri zahtevnejših izvedbah se lahko v vsaki vrsti zidakov zemljino dodatno utrdi z geomrežami, ki se pritrdijo na zidake.

Izdelava zidu

Zidake se sestavlja s primernim strojem, bagrom, gradbiščnim dvigalom ali hidravlično roko na kamionu. Najprej se naredi izkop v globini približno 30 centimetrov pod prvo vrsto zidakov, vanj se nasuje grobi lomljenec s premerom do 5 centimetrov. nanj pa še fini lomljenec za lažje izravnavanje prve vrste. Prva vrsta mora biti položena popolnoma ravno, da ne pride do razhajanja v višjih vrstah. Za prvo vrsto se položi drenažno cev, nad njo pa nasuje gramoz za boljše odvajanje vode. Zemljino se loči s filcem.

Več informacij: www.facebook.com/sw.recon; tel. 041/542 727, e-pošta: info@isospan.si