O tem, morda malenkost zapostavljenem, pa vendar obveznem elementu notranje opreme smo se pogovarjali z arhitektko za notranjo opremo Janjo Merše, ki s svojim strokovnim znanjem pomaga pri izbiri ogledal v podjetju Svet ogledal iz Tacna pri Ljubljani.

Močna dekorativna vloga

Povsem samoumevno je, da ogledalo svoje mesto najde v kopalnici. V stanovanje pa obvezno sodi še eno večje ogledalo, ki navadno stoji v spalnici ali na hodniku. A kot rečeno, ogledalo lahko postavimo v prav vsak prostor. »V prostoru imajo namreč ogledala zelo pomemben dekorativen namen, seveda pa morajo biti tudi funkcionalna,« pravi naša sogovornica in na vprašanje, kakšno naj bo ogledalo, če mu želimo v stanovanju dodeliti osrednjo vlogo, predlaga izbiro močnega, izstopajočega okvirja, ki ogledalo nadgradi in pritegne pogled. »S tem bo ogledalo v prostoru dominiralo. Lahko ga tudi osvetlimo z indirektno svetlobo in ga s tem še bolj poudarimo, saj pride do izraza v vseh delih dneva.«

Pritrjeno ali samostoječe?

V široki izbiri ogledal se moramo v nekaterih primerih, recimo ko ogledalo izbiramo za spalnico ali hodnik, odločiti, ali bomo ogledalo pritrdili na steno ali pa nam bo bolje služilo samostoječe ogledalo. »Če so ogledala samostoječa, je priporočljivo, da so velika, visoka ter v močnih, masivnih okvirjih. S takim ogledalom zelo povečamo prostor, vendar mu moramo pustiti, da 'diha', saj je veliko samostoječe ogledalo samostojen, izstopajoč element v prostoru,« pravi Meršetova in dodaja, da med visečimi ogledali obstaja velika izbira, saj so zelo različnih oblik in velikosti. »Velikost in oblika visečega ogledala se morata prilagajati velikosti in opremi. Namen ogledala naj ne narekuje oblike in velikosti.«

V kopalnici funkcionalno

Ogledalu v kopalnici navadno namenimo premalo pozornosti, še posebno če upoštevamo, da ga uporabljamo vsak dan. »Ravno zaradi pogoste uporabe je najbolj pomembno, da je ogledalo v kopalnici funkcionalno, ne smemo pa zanemariti niti njegove estetske vrednosti,« pravi Meršetova. Kadar se naveličamo videza kopalnice, a se ne želimo spuščati v prevelike izdatke, lahko problem rešimo s preprosto zamenjavo ogledala. »Z izbiro primernega in zamenjavo starega lahko osvežimo videz kopalnice hitreje in mnogo ceneje, kot če bi menjali sanitarno opremo.

Poudariti velja tudi, da je danes v kopalnici ogledalo zelo pomemben element,« pravi arhitektka Meršetova in dodaja, da moramo pri izbiri in postavitvi ogledala slediti občutkom, poleg tega pa je priporočljivo upoštevati še velikost umivalnika, višino ljudi, ki ogledalo uporabljajo, ter prostor okoli ogledala. »Zgodnji rob ogledala naj bo vsaj nekaj centimetrov nad višino oči najvišjega uporabnika. Vertikalno naj bo ogledalo dovolj visoko, da daje dober odsev vsem uporabnikom, prav tako pa je pomembno, kako visoko nad umivalnik ga pritrdimo.«

Za svetlejši in bolj odprt prostor

In kakšna ogledala sodijo v druge prostore, kot so dnevna soba, spalnica in hodnik? »Dnevne sobe so odličen prostor za postavitev zelo velikega ogledala. Tako ogledalo je lahko umetniški element, hkrati pa z odsevom sobe odpre prostor, ga poveča in posvetli,« pravi sogovornica in predlaga, da pri izbiri ogledala za dnevno sobo poudarimo okvir, ki naj bo močan ali enostaven, predvsem pa naj bo zanimive oblike.

Ogledalo svoje mesto najde tudi v spalnici, ki je eden najbolj intimnih prostorov, a je treba izbrati pravo mesto in ustrezen tip okvirja. »Ljudje smo individualna bitja in razlogi za postavitev ogledala v spalnico so stvar posameznika in njegovih želja, predvsem pa je pomembno, kaj se želi z ogledalom doseči in čemu bo namenjeno. Ključen pri tem je tip okvirja, ki obdaja ogledalo. Izberite ga glede na namen in lokacijo,« pravi Meršetova in dodaja, da se je ogledalu na območjih, na katerih se vidi odsev postelje, bolje ogniti, saj je spalnica prostor za počitek in mir, zato si v njem ne želimo motečih elementov.

Ogledalo v predsobi pa naj bo predvsem funkcionalno in naj omogoči odsev celotne silhuete, da bomo lahko preverili svoj videz, preden zapustimo dom. Predsobe so navadno manjše in temnejše in jih z ogledalom lahko vizualno povečamo, povečamo pa lahko tudi njihovo osvetljenost. Če postavitev opreme to dopušča, Meršetova v predsobi svetuje čim večje ogledalo.

»Kljub splošnemu prepričanju, da ogledala ne sodijo v poslovne prostore, pa menim, da lahko s pravo umestitvijo zmehčamo njihovo strogost in ustvarimo zanimiv ambient. Seveda pa ne sme biti moteče in mora imeti podrejeno funkcijo, saj je v prostoru le dodatek, in ne prevladujoči element,« še dodaja Meršetova.

Nekaj uporabnih nasvetov

1. V ozkem prostoru lahko uporabite veliko ogledalo od stropa do tal in ga postavite za kos pohištva.

Ogledalo poudari enako široko pohištvo. Ogledalo lahko v majhnem stanovanju postavimo za obešalnik oblek, ki ga navadno stlačimo, kjerkoli je prostor. To nam omogoči, da se še enkrat na hitro pogledamo v ogledalo, preden odidemo zdoma.

2. Ogledalo lahko postavite za izvor svetlobe.

Če ogledalo stoji za svečo, stoječo svetilko ali drugim izvorom svetlobe, poveča svetlobni učinek ter hkrati ustvari mehkobo v prostoru.

3. Ustvarite navidezno okno tako, da ogledalo namestite nasproti okna.

Odsev okna v ogledalu poudari naravno svetlobo in prenese odsev pokrajine v prostor.

4. Stena iz ogledal

Ideja je bila marsikdaj zlorabljena, saj je stena iz ogledala izjemno močan oblikovni element. Če se odločimo steno popestriti z več ogledali enake oblike, ki jih umestimo v prostor v določenem zaporedju, lahko nastane zanimiv dekorativni element. S tem ustvarimo iluzijo prostora v prostoru.

5. Vključite ogledalo kot dekorativni element na steno s slikami, na steno z vzorcem ali kot samostojen objekt na polico.

Ogledalo v zgoraj navedenih primerih pomaga prostoru, da zadiha. Kot okno tudi ogledalo v prostor vnese zračnost, ki prepreči vizualno prenatrpanost prostora. Tudi na polici ogledalo razbije prostor, če ga postavimo med težke objekte, kot na primer knjige in težke oziroma velike okrasne predmete.