Čeprav se naši tokratni vtisi večinoma vrtijo okoli teh prednosti, pri preizkusu novega Husqvarninega kombi koncepta nismo pozabili preveriti njegovih zmogljivosti.

Komplet temelji na zmogljivi motorni kosi Husqvarna 525LK, ki je opremljena z kilovatnim dvotaktnim motorjem X-torq s 25,4 kubičnimi centimetri prostornine, odlikujejo pa ga nizke emisije in majhna poraba. Zagon kompaktno oblikovanega motorja je olajšan s črpalko za gorivo in čokom in za zagon hladne naprave po pričakovanjih ne potrebujemo veliko moči. Oblika motorja nam je bila res všeč, saj gre vizualno dovršeno zlitje oranžne, bele in sive plastike, kjer je vse pri roki in nič odveč, za manj nevšečnosti pri uporabi poskrbi tudi stikalo 'stop', ki se samo vrne v prvotni položaj. Pokrov zračnega filtra je odstranljiv brez orodja, so pa nekateri preizkuševalci pogrešali bolj prosojno plastiko posode za gorivo, da bi lažje nadzorovali količino goriva.

Trimer kot podpora vrtni kosilnici

Kosilnico smo preizkusili na sveži gosti travi in v slabše urejenem strmem območju. Na visoki sveži travi je bila košnja učinkovita, v bolj odpornem rastju pa v skladu z zmogljivostmi kosilnice. V prvi vrsti gre namreč za motorno koso, ki se zelo dobro obnese kot podpora vrtni kosilnici pri košnji vrta in je namenjena zgolj za košnjo manjših površin trpežnejšega rastja. Gosto travo, koprive in celo nekaj robid smo pokosili, a kot smo rekli, bi se držali manjših površin takšne zahtevnosti. Razgiban teren pa za Husqvarno 525LK ni ovira, saj je na strmem bregu do izraza prišla majhna teža naprave (4,7 kg brez rezalne garniture), ki tudi na ravnih površinah pomeni recept za manj naporno in mirno delo.

Hitra menjava priključkov

S travnika smo se vrnili k hiši in obstali pred petimi nastavki, ki lahko na Husqvarni 525LK nadomestijo glavo z nitko. Preizkusili smo torej glavo z nitko, potem pa še škarje za živo mejo, višinski obrezovalnik, robilnik trave, prezračevalnik in pometač. Preprosta menjava priključkov je možna brez uporabe orodja, opravimo jo v nekaj sekundah. Takšne malenkosti pomenijo, da kombi sistem zares dosega svoj potencial uporabnosti in pogosto preklapljanje ne ovira tekočega dela, zaradi dodatne ojačitve za vijaki pa verjamemo, da se na strojih leta uporabe ne pokažejo prav kmalu. Prenos moči je s Husqvarne 525LK urejen preko kardana in pogonske grede, kar pomeni manjše izgube moči in daljšo življenjsko dobo.

Rezalno garnituro smo najprej zamenjali s škarjami za živo mejo, s katerimi lahko zaradi daljše osi in nastavljivega kota režemo tudi nad glavo. Pri takšnem delu boste ponovno cenili motor manjših zmogljivosti, ki ima manjšo težo in ustvarja manj tresljajev. Škarje s 55 centimetrov dolgim rezilom si preko rame opremo s trakom, ki je običajen za trimerje manjših dimenzij. Kratka verižna žaga je namenjena za obrezovanje sadnega drevja, z dodatnim 78-centimetrskim podaljškom, s katerim lahko sicer podaljšamo vse priključke, pa se uporabnost višinskega obrezovalnika poveča brez nevarnega nihanja osi.

Prednost pred namenskimi stroji?

Ne mislimo se spuščati v debato o prednostih in slabostih kombiniranih strojev v primerjavi s posameznimi namenskimi stroji. Naš odgovor je preprost – uporabnost enih ali drugih je odvisna od konkretnega primera, torej od potreb. Zmogljivejši, večji in težji stroji so že zato lahko hitro v prednosti, a večja moč je dvorezen meč. Bistvo Husqvarninega kombi sistema je namreč praktičnost, ki ga spremlja od olajšanega transporta do nenaporne uporabe. Motorna kosa kombiniranega sistema se razstavi na dva manj kot 100 centimetrov dolga dela, ki ju lahko vozimo za sedeži še tako majhnega vozila, verjetno pa nas ne bi ovirala niti v nahrbtniku na kolesu. Kombinacije orodij so številne, njihova uporabnost pa široka. Čeprav so priključki v prvi meri namenjeni za domače delo, pa so zaradi kakovostne izdelave primerni tudi za dolgotrajno delo. Zaradi tega si jih zlahka predstavljamo kot naprave, s katerimi lahko profesionalni urejevalci okolja dopolnijo delo z vrtno kosilnico ali riderjem.

Vedno poudarjamo, da so kombinirani stroji predvsem sistem, ki ga z leti lahko širimo in nadgrajujemo. Pri odločanju za nakup moramo zato razmišljati o bodočih potrebah in možnostih za delo, kar pa ne pomeni, da je nakup enega stroja nesmiseln. Že priročnost motorne kose, ki se na dva kratka kosa razstavi brez kompromisov pri delovanju, je dovolj dober argument za vse, ki stroje veliko prevažajo. Poznejša odločitev za nov priključek je lažja tudi zato, ker z novim strojem prihaja manj presenečenj. Polovico novega stroja namreč že poznamo, saj ga držimo v rokah – poznamo njegovo uporabnost, vzdrževanje in zmogljivosti.

Jošt Bukovec