Kot se za tovrstne zgodbe spodobi, gre za upravljanje milijonske dediščine, za katero so se sprli dedinje in njihovi potomci, lonček so pristavili lokalni priskledniki, vse skupaj pa začinili odvetniki. Baron Karl Born je med Tržičani še danes cenjen mož, denacionalizacija njegovega premoženja (gozdovi, tovarne, elektrarne) je trajala več kot desetletje, gozdove pa so dobile v last sestre Elizabeta Ortner, Marija Peič Born in zdaj že pokojna Renata Schlosser. Prvi dve sta v že zelo zrelih letih, Elizabeta jih ima 90, Marija je še starejša.

Načrt prodaje se je malo izjalovil

Elizabeta je redno prihajala v Tržič in tudi osebno bedela nad upravljanjem 3700 hektarjev gozdov. Navezala se je na Martina Šetinca, ki je včeraj na sodišču dejal, da mu je bila kot druga mama. Sestra Renata je živela v Ameriki in je, kot se je dalo razbrati iz včerajšnjih pričanj na sodišču, želela, da jo Elizabeta (njena dvojčica) izplača. Za tretjino premoženja si je zaželela milijon dolarjev. Elizabeta pa se je želela izogniti temu, da bi prek predkupne pravice do lastništva prišli bodisi država bodisi sestra Marija Peič Born, s katero menda nista v dobrih odnosih. In so se dogovorili za darilno pogodbo. V vse skupaj se je prek podjetja Born, ki je upravljalo gozdove, vpletel Martin Šetinc, solastništvo podjetja pa ima še podjetje Tari Riharda Jakopica in njegove hčerke Tatjane. V končni fazi so vse skupaj urejali tako, da je podjetje Born postalo lastnik 700 hektarjev gozdov, za kar naj bi Elizabeti plačali precej manj denarja, kot so ti gozdovi dejansko vredni. Elizabeta je namreč prek dokapitalizacije kot stvarni vložek vložila gozdove, preostali družbeniki pa so jo potem izplačali. Domnevno za premajhno vsoto. Odvetnik Ortnerjeve Bojan Grubar tako dokazuje, da so ne samo za majhen denar prišli do bogatih gozdov, pač pa so izkoristili nebogljenost in že domnevno demenco baronice Elizabete Ortner. Ta naj bi včeraj prišla pričat v Kranj, a je odvetnik razložil, da psihično tega ni več sposobna in da umika predlog po zaslišanju. Njena hčerka Isabela, ki je na sodišče iz Bolzana prišla s tolmačko, pa ni prišla na vrsto za pričanje.

Bila mu je kot druga mama

Pričali so tako Šetinc kot oba Jerebiceva, slišati je bilo vse od tega, kako jih je priletna baronica (očitno še kako prisebna) vozila z avtom, do tega, kako so se skupaj sankali in kako so domnevno lepo skrbeli zanjo, saj je bila, kot rečeno, Šetincu kot druga mama. »Po vložitvi tožbe pa žal nisva več imela stikov. Vse so zakuhali njeni dediči in odvetniki,« je prepričan Šetinc. Podjetje Born zdaj ne upravlja več gozdov, seveda pa je še vedno lastnik petine tega gozdnega posestva.

Zoper vpletene, ki naj bi opeharili Ortnerjevo, sicer poteka tudi kriminalistična preiskava, v preteklosti so bili glasni tudi očitki na račun pretirane sečnje, s čimer je podjetje Born na veliko služilo. Da je imelo podjetje veliko premoženja, je ne nazadnje na sodišču potrdil tudi Šetinc. Prav tako ni manjkalo glasnih besednih dvobojev obeh odvetnikov, v zraku je ostalo tudi vprašanje, ali je zdaj že pokojna Renata sploh dobila tisti obljubljeni milijon ali pa zgolj delež odškodnine, ki jo je dedinjam nakazala Slovenska odškodninska družba in se prav tako šteje v milijonih. No, pol milijona nagrade za vodenje postopka denacionalizacije naj bi sicer dobil tudi Šetinc. Sojenje se bo še nadaljevalo, ob tem pa poteka na sodišču še druga zadeva v povezavi z ničnostjo pogodbe med Ortnerjevo in podjetjem Born.