Najprej vam priporočamo, da se s svojimi culami in bedno imovino vkrcate na letala. Resda je to nekoliko dražji prevoz, a je hitrejši in udobnejši, še posebej če se odločite za polet v poslovnem razredu. Če pa imate raje križarjenje po Sredozemlju, sporočamo, da je EU sprejela nekaj nujnih, povsem novih ukrepov, da bi bila vaša pot čim prijetnejša. V Sredozemlje bo poslala več bojnih ladij, ki bodo nepridipravom onemogočale nevaren prevoz potnikov in njihove prtljage. Takšnim bomo tudi z bombardiranjem in torpediranjem barkač preprečili prevoze ali pa jih nagnali nazaj v izhodiščna pristanišča, potnike, ki bi popadali v morje in preživeli, pa s križarkami popeljali na varno.

Toda, spoštovani imigranti, največ za svojo varno pot lahko naredite sami. Zato vam pošiljamo nekaj osnovnih navodil. Preden se povzpnete na ladjo, preverite, da kapitan ni pod vplivom opojnih substanc, ali zna brati kompas in ali je ladja opravila tehnični pregled in kdaj. Takoj se prepričajte, ali na vašem sedežu ne sedi že sedem drugih potnikov in ali ima ladja z dvesto potniki vsaj en rešilni čoln in dva rešilna pasova oziroma ali ne vleče za seboj samo enega čolna z močnim motorjem, kajti obstaja možnost, da se bo kapitan sredi Sredozemlja spomnil, da je doma pozabil ugasniti plin in bo odhitel nazaj, da ne bo prišlo do hujše nesreče.

Čeprav vam je obljubljen all inclusive paket, vseeno vzemite s seboj več litrov vode in hrane za nekaj dni. Žal, mnogi prevozniki veliko obljubljajo, a malo dajo, pri čemer ima EU zvezane roke. A kljub temu, če niste zadovoljni, ne pozabite, da ima EU zelo razdelana in stroga zakonska določila o pravicah potnikov in takoj izpolnite obrazca z oznako žnj29/pravice potnikov ali žmktc33/imigrant s pritožbami in ju nemudoma izročite policiji, carini ali vojakom, ki vas bodo pobrali iz morja. Komisarka za promet gospa Bulc bo vaše pritožbe takoj pregledala in ukrepala proti nevestnim prevoznikom.

Še nekaj praktičnih navodil. Preden se odpravite v države članice EU, opravite tečaj plavanja. Ko na morju zagledate vojaško ladjo, ne kričite in ne rinite vsi na eno stran vaše barke. Lahko ste brez skrbi. Če vas sicer nervozni mornarji vojaške ladje ne bodo potopili, meneč da ste gusarji ali tihotapci Vuittonovih torbic, vas bodo prav gotovo dostavili na želeno destinacijo. Zato je dobro, da že med potjo izpolnite formular EUželje12a, na katerem zapišite svojo izobrazbo, željo, kam bi radi šli in kaj delali, kakšno šolo (javno, ali zasebno) bi radi za svoje otroke in kako veliko stanovanje. V Bruslju namreč na prvo mesto postavljamo red in učinkovitost, zato so omenjeni formularji nujno potrebni. Želimo vam prijetno pot in dobrodošli v EU! Evropski svet, Evropski parlament in Svet Evrope.