Razlage teh grozljivih dogodkov so segale od napak zaposlenih in bizarnih internih pravil pa do postavljanja premalo izkušenih ljudi na posebno zahtevna mesta ali arogantnega odnosa, ki ogroža bolnike. Kljub različnim okoliščinam pa so imeli skupni imenovalec. Velik del nujne pomoči v Sloveniji temelji na pošiljanju od vrat do vrat. Na točki bolnikovega vstopa se lahko izognejo odgovornosti zanj. Slovenija je posejana z ambulantami, kjer je bolnikom nujna pomoč uradno stalno na voljo. A če jih od tam zgolj preusmerijo v bolnišnico, nimajo bližnji prebivalci od njih prav nič. Tudi v isti bolnišnici se je lahko bolniku z nejasnimi težavami doslej pripetilo, da je vso noč krožil med različnimi oddelki, ne da bi dobil diagnozo in bi ga začeli zdraviti. Mnogi od zdravnikov, ki so od vlade s stavko zahtevali postavitev osnovnih standardov dela, so dragoceni čas izgubljali tudi zaradi kaosa pri nujni pomoči.

Čeprav je stroka k njej že dolgo pozivala, je bila napoved reorganizacije nujne pomoči sprejeta na nož. V nekaterih zdravstvenih domovih so se zbali, da bodo zaradi odpiranja novih urgentnih centrov ob velik del dohodkov, ki so jim v nasprotju z bolnišnicami tudi v kriznih časih omogočali poslovanje brez izgub. Občinski možje, ki bi morali v vlogi ustanoviteljev bistveno bolj kot danes prispevati k delovanju zdravstvenih domov, pa so zaznali priložnost, da se pokažejo kot borci proti siromašenju svojega kraja – pa četudi je v nekaterih primerih novi urgentni center ali satelitski center oddaljen le kakšnih petnajst minut. Pri tem so lahko le ponovili formulo, s katero je lokalna politika preprečila kakršne koli spremembe pri porodnišnicah. Ob nesrečnih dogodkih se je sicer že večkrat pokazalo, kako pomembno je, da imajo ekipe dovolj izkušenj z zapleti. Približno enako velja za kateri koli drug del zdravstva – organizacijo, ki je bila smiselna v desetletjih brez avtocest, je čas že zdavnaj povozil.

Če bi katera koli od dosedanjih vlad z reformo poskrbela za nujne, a politično občutljive spremembe, bi bilo denarja danes dovolj tako za dodatne operacije in preglede kot za več zaposlitev in boljše plače. Tudi Cerarjeva za zdaj ne kaže pretirane reformne vneme. Spremembe v nujni pomoči so dragocena izjema, ki pa jo bo treba še doreči. Za veliko večino prebivalcev načrti pomenijo spremembo na bolje, a se za kopico dviganja prahu na pamet skriva tudi kakšno upravičeno opozorilo. Zaledja, iz katerih se bo treba do najbližjega satelitskega urgentnega centra po novem voziti slabo uro, novi zemljevid nujne pomoči upravičeno skrbi.