Imeti ekipo v finalu državnega prvenstva ni samoumevno. Potrebni so zadosten finančni vložek, kakovostna ekipa, dobro delo trenerja, sreča z zdravjem… A podvig je toliko večji, če ima neki klub v finalu dve zasedbi. Letos je to ponovno uspelo odbojkarskemu kolektivu Calcit iz Kamnika. Pri ženskah je Calcit že osvojil državni naslov, pri moških se za lovoriko bori v teh dneh. V moštvenih športih v Sloveniji sicer ni drugega kluba, ki bi imel finalista v obeh konkurencah. V drugih primerljivih državah je enako v Grčiji, kjer v finalu odbojkarske lige pogosto igrata moška in ženska zasedba Olympiacosa in Panathinaikosa.

»Odkar imamo od leta 1947 v Kamniku odbojkarsko društvo, obstajata ženska in moška ekipa,« pravi sedanji predsednik kluba Gregor Hribar. »Bolj načrtno smo začeli graditi pred šestimi ali sedmimi leti. Moško ekipo smo tedaj imeli v prvi ligi, naš sponzor Calcit pa se je odločil, da podpre tudi žensko ekipo.« Glavno pobudo, da vlagatelj prispeva denar za obe zasedbi, je dal ravno Hribar. »Videl sem, da lahko z določeno vsoto denarja pri ženskah dosežemo več kot pri moških. Tedaj je bil v moški konkurenci že ACH Volley, zato bi tudi z večjim proračunom težko postali državni prvaki.«

Vodstvo kluba ima pred vsako sezono enako dilemo – kam vložiti več denarja? V moško ali žensko ekipo? »Vedno so pobude, naj damo v eno ekipo več denarja kot v drugo, toda na koncu se vedno trudimo, da finančni vložek razdelimo približno enako. Dilema nastane predvsem po sezoni, ko vidimo, da bi lahko v eni konkurenci dosegli še več, če bi tudi na začetku vložili več. Na koncu je izkupiček v večini primerov boljši pri ženskah, saj je manjša konkurenca pa tudi manjši vložek je potreben za sestavo dobre ekipe,« je razložil Hribar.

Finančni načrt se med sezono lahko spremeni, odvisno, kako se gibljejo rezultati ene ali druge zasedbe. »Že pred sezono približno vemo, kje lahko naredimo več za manj denarja. V odbojki smo dovolj dolgo, da lahko precej natančno načrtujemo, kako se bo sezona odvijala,« je govoril predsednik. Kljub temu se je v preteklosti dogajalo, da je prišlo do mrkih pogledov pri trenerju moške ali ženske ekipe, češ da ima drugi več pozornosti. »Počutili so se ogrožene, a letos teh težav nimamo. Trenerja moških Marko Brumen in žensk Gašper Ribič sta korektna in ne gledata le na interes lastne ekipe,« je rekel Hribar.

Največji problem kamniškega kluba je neprimerna infrastruktura. Calcit nima lastne dvorane, zato treningi in tekme potekajo v šolskih telovadnicah. »Dopoldne v njih ne moremo trenirati. Za izvedbo vseh treningov smo morali v prejšnji sezoni najeti kar sedem različnih dvoran. Med njimi dvorano Tivoli in univerzitetno dvorano v Rožni dolini, zraven pa smo vadili v petih kamniških dvoranah,« je potarnal predsednik. Problem je zdaj toliko večji, saj si je ženska ekipa priborila mesto v elitni ligi prvakov, toda noben objekt v Kamniku ni primeren za nastopanje na najvišji evropski ravni. »Ena od možnih rešitev je, da bi evropske tekme igrali v Ljubljani v dvorani Tivoli,« pravi Hribar. Dodaja, da v klubu možnost nastopa v ligi prvakov še preučujejo. »V maju imamo čas, da se odločimo. Moje mnenje je, da se ekipi omogoči nastop v tekmovanju, ki si ga je priborila na igrišču. Toda preskok iz slovenske lige v ligo prvakov je zelo velik. Brez ustrezne ekipe in ustrezne finančne konstrukcije nas lahko to tekmovanje preveč izčrpa. Naša naloga je, da projekt izpeljemo učinkovito ali pa se ga sploh ne lotimo,« je povedal.

Še večji talec lastnih uspehov bi Calcit postal, če bi državni naslov osvojila tudi moška zasedba. Trenutno v zmagah vodi ACH Volley (2:1), toda nobena senzacija ne bi bila, če bi se razmerje moči obrnilo. »Pri moških je nastop v ligi prvakov še mnogo težji projekt. Težko bi sestavili primerno ekipo za ligo prvakov. Uspelo bi nam zgolj v primeru, če bi zadržali celotno letošnjo zasedbo, dodali pa še tri kvalitetne odbojkarje. A o tem zdaj ne razmišljamo,« strasti miri predsednik kluba.