Sodobne študije o »human sources« oziroma človeških potencialih sicer priporočajo neposredne stike lastnikov s podrejenimi, ampak to so akademske populistične marnje. Vsak gazda dobro ve, da je sedenje in kramljanje z mezdnimi zgubami, ki so po navadi umazane, smrdljive, prepotene in neuke in jim gre po glavi samo plača, razmetavanje časa. Kdo pa bi pol ure poslušal eno samo jamranje, stokanje in hlipanje? To nima zveze z večjim dobičkom ter manjšimi stroški dela in materiala, da o večji konkurenčnosti in razmerah na svetovnem trgu ne govorimo. Povrhu vsega delavci dokazano lažejo, kot pes teče. Če jih direktor vpraša, ali lahko štiričlanska družina preživi s 500 evri, bodo vsi kot papige ponavljali, da se ne da, čeprav statistike pravijo, da desetčlanske družine v Afriki in Aziji preživijo tudi s 65 evri na mesec.

Zato je za uspešen razvoj gospodarstva, dvig učinkovitosti in krepitev lojalnosti družbi izjemno pomembno uvajanje sodobnih tehnoloških oblik ugotavljanja predanosti podjetju in lastniku. Na Hrvaškem nas spet prehitevajo. Tam so v več kot sto podjetjih namesto neposrednih dolgoveznih in znanstveno spornih osebnih anket uvedli tajna testiranja (tajna, da jim ne bi kdo ukradel ideje) s pomočjo poligrafov ali detektorjev laži. Od 40 let dela izmozgani delavki za tekočim trakom nataknejo na prst objemko, povezano s poligrafom, po navadi upokojeni policist pa opravi testiranje. Na anketiranko se dere, naj na vsa vprašanja odgovori zgolj z da ali ne. Potem zdrdra nekaj statističnih podatkov o delavki in njeni družini (ali je otroku ime Zoran in ali so podnajemniki na 30 kvadratih), na katera zadovoljivo odgovori z da. Potem sledijo za proizvodnjo ključna vprašanja. »Ali je zadovoljna s 400 evri plače?« Odgovori z da. Izpraševalec ji primaže eno okrog ušes, kajti krivulja na poligrafu skače kot nora. Na ponovljeno vprašanje odgovori z ne, izpraševalec pa v rubriko »nezanesljiv kader« nariše kljukico.

Nato vpraša: »Ste v avtu, lastnik vašega podjetja pa stopi na prehod za pešce. Boste pritisnili na plin?« Odgovor: »Da! Oh, ne, čakajte, da pojasnim, mislim, stopila bi na zavoro, menda!« »Ne ti meni da, ne, pomota. Rekla si da! Ubila si svojega dobrotnika!« Nova kljukica v rubriki nezanesljivih. »Ali med nočnim delom pomislite na lačna otroka doma?« Odgovor zdaj že na smrt prestrašene delavke: »Ne!« Poligraf znova ponori, pade kepa okrog ušes, saj očitno laže. Kljukica v rubriki »lažnivka«. Še ena priložnost: »Bi za to plačo in ohranitev službe dali kri za podjetje in lastnika?« »Da!« Izpraševalcu se zmeša, kajti poligraf skorajda pregori. Zarjove: »Marš ven, baba lažniva, nezanesljiva in nelojalna. S teboj naj bomo konkurenčni? Pa pri vratarju poberi odpoved službe! Naslednja!« Če mislite, da lažem, pa pokličite podjetje Valipile v Svetem Petru u šumi v hrvaški Istri. Tam se s poligrafom hvalijo.