Na prvi tekmi prvega kroga končnice lige NBA so navijači Memphis Grizzlies slavili nepričakovanega junaka. Slovenski košarkar Beno Udrih je z odlično predstavo s klopi za rezervne igralce svoje moštvo popeljal do zmage in s tem požel hvalospeve tamkajšnje športne javnosti. Šempetrčan je k zmagi s 100:86 prispeval 20 točk ter po sedem skokov in asistenc ter tako znova dokazal, da je pomemben član moštva trenerja Dava Joergerja.

»Poskušal sem biti agresiven, saj sem imel od vstopa v igro odličen občutek. Visoki igralci so mi postavljali odlične blokade, po katerih sem povsem odprt prihajal do metov z mesta, ki mi je na parketu najljubše,« je po tekmi še preznojen in s slušalkami na glavi voditeljem v televizijskem studiu razlagal Beno Udrih, ki je do odličnega dosežka prišel v le 24 minutah na parketu. Američani, ki preprosto ljubijo statistične podatke, so hitro izbrskali, da je bil zadnji igralec, ki je v končnici s klopi dosegel vsaj 20 točk ter k temu dodal še vsaj po sedem skokov in asistenc, leta 2003 Nick Van Exel.

Na splošno je pred obračunom četrto- in petouvrščene ekipe zahodne konference za favorita veljal Memphis, ki je dobil vse štiri tekme proti Portlandu v rednem delu sezone. Udrih pravi, da s soigralci omenjenemu podatku niso posvečali niti najmanjše pozornosti. »Sedaj gre za končnico, kjer pretekli dosežki ne štejejo prav nič. Vemo, da ima Portland nekaj težav s poškodbami, a podobno je tudi pri nas. V zadnjem času nismo mogli trenirati s popolnim moštvom, kar zagotovo ni idealno. Ne glede na vse smo si ves čas ponavljali, da ne smemo odstopati od našega načina igre. To je, da se sprva osredotočimo na dobro obrambo, nato pa poskušamo igrati v napadu nekoliko hitreje kot ob koncu rednega dela tekmovanja, kar nam je uspelo. Žoga je lepo krožila, dosegli smo nekaj lahkih košev in to nas je privedlo do zmage.«

Slovenski košarkar, ki naj bi letos poleti po dolgem času znova oblekel reprezentančni dres, je na zadnjih štirih tekmah rednega dela sezone tekme zaradi poškodbe prvega organizatorja igre Mika Conleyja začel v prvi peterki. Čeprav je tudi v tej vlogi prikazoval dobre predstave, je priznal, da raje v igro prihaja s klopi za rezervne igralce. »Čuti se razlika. Ko pridem v igro s klopi, poskušam biti agresiven in poskrbeti, da žoga v napadu kroži. Začetna peterka z Marcom Gasolom in Zachom Randolphom igra počasneje, druga peterka pa hitreje, kar mi bolj ustreza. A se nad ničemer ne pritožujem. Pomembno je, da zmaguje moštvo,« je razložil lastnik dveh šampionskih prstanov, ki je v letošnji sezoni najboljše predstave prikazal ravno proti Portlandu. »Ne bi rad povedal, v čem je skrivnost, saj morda poslušajo naš pogovor. Naj sami ugotovijo, zakaj je tako,« se je zasmejal Udrih in pripomnil, da bodo s soigralci naredili temeljito analizo tekme in da bodo na drugem obračunu še bolje pripravljeni na nasprotnika.