Kolesarke profesionalne zasedbe BTC City Ljubljana v Belgiji čakajo na jutrišnji start Valonske puščice, četrte dirke svetovnega pokala v tej sezoni. Zasedba Gorazda Penka je v tej sezoni nastopila na vseh dirkah svetovnega pokala. Najodmevnejša dosežka sta 16. in 17. mesto Poljakinje Eugenije Bujak na Trofeji Binda v Italiji in dirki Po Flandriji. Bujakova je trenutno 25. v skupnem seštevku svetovnega pokala. Z njenimi točkami je ljubljanska profesionalna zasedba na dvanajstem mestu najboljših ekip na svetu.

»Lahko bi bili še višje,« zavzdihne Gorazd Penko, medtem ko je kolesarke spremljal na treningu po trasi sredine dirke, ene redkih na moški trasi World Toura. »Mia Radotić je na uvodni dirki pokala Ronde van Drethe na Nizozemskem padla v ciljnem sprintu 700 metrov pred ciljem, potem ko je imela življenjsko priložnost za najboljšo deseterico. Upam, da bomo dvanajsto mesto še izboljšali. Je pa res, da nas iz nekaterih ekip že gledajo postrani in nam te dosežke zavidajo. Posebno iz ekip, ki daleč presegajo višino našega vložka v ekipo,« je ponosen na vtis, ki ga dela zasedba pod njegovim vodstvom v drugi profesionalni sezoni. Kljub dvanajstemu mestu med ekipami povabilo na Valonsko puščico ni bilo samoumevno. Organizacija je v rokah ASO, organizatorjev tudi elitnega Tour de France, ki je lani prvič zadnji dan v Parizu pripravil tudi žensko enodnevno različico La Course. »Če se izkažemo še v sredo, potem bi morali dobiti tudi povabilo za Pariz. Po mojem je to najbolj imenitna in prestižna ženska enodnevna dirka na svetu. To bi bilo res nekaj posebnega,« so želje Penka, ki je s privabitvijo ženskega italijanskega Gira že naredil remek delo. Da bo start največje svetovne etapne dirke v Sloveniji, v Ljubljani in Kamniku 3. in 4. julija, pomaga neposredno tudi slovesu ekipe. A zaveda se, da je večino treba narediti na cesti. Poleg Poljakinje Bujakove, ki je prvo ime ekipe, je najlepše presenečenje Hrvatica Mia Radotič. Organizatorji dirke Po Hrvaški so ji namenili tudi svojevrstno pozornost, da v dresu ljubljanskega kluba pozira na nosilni spletni strani dirke. Najboljši slovenski kolesarki Polona Batagelj (50. na dirki Po Flandriji) in Urša Pintar (61. na Trofeji Binda) se podrejata najboljšim v BTC Ljubljana. Žal se je Pintarjeva poškodovala v nedeljo na Ronde van Gelderland (deveta Bujakova, 14. Radotićeva). Zaradi lažjega pretresa možganov in zloma prsta na roki na njej na kožo pisani Valonski puščici ne bo mogla nastopiti.

»Polona je, kot cela ekipa, napredovala. Dirke jemljejo bolj sproščeno, z manj stresa. Izkušnje so le prinesle več rutine. Žal je imela na najpomembnejših dirkah veliko smole z okvaro kolesa ali padci. Upam, da bo v nadaljevanju bolje. Dovolj priložnosti bo. Od junija do septembra imamo kar štirideset tekmovalnih dni,« se nadeja Penko.