Od takrat je preteklo že veliko časa, kopriv ne goji skorajda nihče več, in danes kot pribito drži pravilo, da najraje rastejo za vogali najbolj zanikrnih koč in ut, kar jih boste uspeli uzreti. Morda še iz časov, ko so Butalci okoli svojih koč sejali sol, pognale pa so čudovite koprive. Njihovo drugo najljubše rastišče so temačne vlažne globače ali bregovi potokov, rastejo pa tudi drugod. Kakor kaže, se možje v antiki niso motili, saj koprive še dandanes veljajo za izjemo zdrave. Če sodite med one, ki ob omembi zdrave hrane zbežijo, kar jih nesejo noge, vas bo morda prepričal prijeten okus, ki ga lahko za dosego standardov višje kaloričnosti podkrepimo s smetano. Če temu dodamo še malo česna in soli ter vse skupaj sesekljamo v kašo, dobimo krasno kremno »špinačo«. Bolj drzni bodo surove mlade koprivne liste le nekoliko posvaljkali, da izgubijo svoje pekoče orožje, nato pa jih bodo skupaj z narezanimi jagodami, sirom feta, popraženimi mandljevimi lističi, ekstra deviškim olivnim oljem in limonovim sokom spremenili v nadvse okusno solato. Komur to ne diši, lahko koprivne liste zameša v vsako navadno rižoto po receptu hišne gospodinje in razmeroma dolgočasnemu obroku doda nekaj svežine. Če bi se kdo zmrdoval, ga lahko razorožimo z dejstvom, da so koprive, če jih naberemo sami, kljub svoji izjemni kulinarični vrednosti popolnoma brezplačne. Vsekakor drži tudi, da lahko s koprivami v prav vsakem receptu nadomestimo špinačo, zato v tem letnem času pravzaprav ni izgovora, da bi slednjo kupovali zamrznjeno. Če pa »špinačo« pripravimo iz kopriv in čemaža, potolčemo dve brezplačni, a sila okusni in zdravi muhi na mah. Če marate šparglje, ki prav zdaj poganjajo, da je veselje, vam bo nemara teknila »špinača« iz kopriv s krompirjevim pirejem, namesto pregovorno obveznega jajca na oko pa na krožnik postavite na hitro popečene domače šparglje. Kosilo bo od sile!

Koprivna pita

Potrebujemo 240 g moke, ščep morske soli, 180 g surovega masla, segretega na sobno temperaturo, 0,6 dl vode. Za nadev še 1 žlico kakovostnega hladno stisnjenega olivnega olja, 2 stebli pora, 125 ml vina, 8 rezin pancete ali pršuta, 1 večjo skodelico opranih, po potrebi blanširanih ter odcejenih mladih kopriv, 2 kokošji jajci, 4 rumenjake, 2 lončka kisle smetane.

Moko skupaj s soljo presejemo na desko. Dodamo majhne kosme masla oi jih rahlo vgnetemo. Na sredini naredimo jamico in prilijemo vodo ter ugnetemo masleno testo. Z rokami kepo nekoliko sploščimo in pomokamo. Zavijemo v plastično folijo in za pol ure položimo v hladilnik. Testo razvaljamo in sproti izdatno pomokamo. Namastimo okrogli (22 cm) model za pito ali torto, vanj položimo testo in rob zavihamo nekaj centimetrov navzgor. Spet postavimo za pol ure v hladilnik, medtem pa pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Iz papirja za peko odrežemo krog, ki se prilega v testo znotraj roba. Enakomerno ga obtežimo (nekateri za to uporabljajo sušen fižol) in pečemo 15 minut, nato odstranimo utež in papir ter pečemo še 5 minut, temperaturo znižamo na 170 stopinj Celzija. Medtem v veliki ponvi segrejemo olivno olje, dodamo opran in narezan por ter solimo in popramo. Ko se zmehča, prilijemo vino in počasi kuhamo, da nekoliko povre in se zgosti, nato dodamo rezine pancete oziroma pršuta, nato kuhamo še približno pet minut. Mešanico enakomerno razporedimo na testo za pito in posujemo z narezanimi koprivami. Jajci in rumenjake ter smetano gladko stepemo, začinimo in polijemo čez koprive. Porinemo v pečico za dobre pol ure, da se jajčna zmes zlato zapeče. Postrežemo kot prigrizek ali samostojno jed skupaj s solato, denimo iz regrata in čemaža.

Koprivna gibanica

Potrebujemo 500 g listov (najbolje polnozrnatega) vlečenega testa, 500 g mladih kopriv, 500 g skute, 1 dl kisle smetane, ekstra deviško olivno olje, 4 jajca, morsko sol, sveže zmlet črni poper, 2 stroka česna ali ustrezno količino čemaža, timijan, baziliko.

Česen olupimo in drobno sesekljamo, koprive očistimo in operemo, narežemo ter začinimo s soljo in poprom. Beljake ločimo od rumenjakov in jih stepemo v čvrst sneg. Rumenjake, sol, poper, timijan in baziliko gladko zmešamo, najbolje v električnem mešalniku. Nadrobimo skuto in dodamo kislo smetano ter česen. Če namesto česna uporabimo čemaž, ga pred tem operemo in drobno narežemo. Nazadnje previdno primešamo koprive in beljakov sneg. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija, medtem pa pekač, po želji obložen s papirjem za peko, namažemo z olivnim oljem. Dno prekrijemo s plastjo vlečenega testa, ki ga premažemo z oljem in pokrijemo z naslednjo plastjo vlečenega testa. Obložimo z delom nadeva, ki ga prekrijemo z dvema plastema testa, malo pomažemo z oljem in nadaljujemo s plastmi, dokler nam ne zmanjka vseh sestavin. Na vrhu naj bo testo, ki ga premažemo z oljem. Pekač postavimo v segreto pečico. Čez 15 minut temperaturo znižamo na 150 stopinj Celzija ter gibanico pečemo še pol ure. Še vročo postrežemo s hladnim jogurtom ali kislim mlekom.