Le dobrih 24 ur pred začetkom tekme je velenjska odprava z letalom prek Gradca in Frankfurta odpotovala proti več kot 1600 kilometrov oddaljenemu Holstebroju, mestu z okoli 35.000 prebivalci na zahodu Danske. Med potniki ni bilo poškodovanih Klemna Ferlina, Matica Vrečarja in Jerneja Papeža, kljub zdravstvenim težavam pa sta bila med njimi Staš Skube in Blaž Kleč. V dvorani Gräkjaer Arena so se na tekmi v času nedeljskega kosila (začetek ob 13. uri) bolje znašli igralci Gorenja, ki so že po dobrih desetih minutah vodili s 7:3. A sredi prvega polčasa so jih Skandinavci ujeli (10:10), a predvsem po zaslugi Staša Skubeta (šest golov v prvem polčasu) in Benjamina Burića (10 obramb v tem delu igre) si je ekipa iz Šaleške doline že pred odhodom na odmor priigrala rekordno prednost (18:13).

A z delnim izidom 6:1 v slabih sedmih minutah se je oslabljeni Holstebro (brez prvega strelca Michaela Daamgarda Nielsna, ki okreva po operaciji roke, in levorokega Simona Birkefeldta, ki je pred časom po močnem udarcu z žogo staknil pretres možganov) vrnil med žive. Še več: po ponovnem vodstvu Gorenja s 23:20 je Staš Skube zapravil dve sedemmetrovki zapored, Holstebro pa je v 50. minuti po zaslugi Allana, starejšega od bratov Damgarad Nielsen, prvič povedel (26:25). Enaka razlika (27:26) je bila tudi osem minut pred koncem, ko je postalo jasno, da Holstebro – glede na izid prve tekme in dejstvo, da bo Gorenje doseglo več kot 27 golov – potrebuje zmago za dva. A trije zaporedni zadetki gostov in znova odlični Burić (skupaj 17 obramb) so Gorenju prinesle vozovnico za sklepni turnir 16. in 17. maja v dvorani Maxa Schmellinga v Berlinu.

Potem ko so v sredo Celjani na derbiju prekinili njegov niz zmag v slovenski ligi, Gorenjev trener Gregor Cvijič ostaja neporažen v Evropi. Evropsko sezono je prejšnjo soboto začel s Holstebrojevim skalpom v Rdeči dvorani, včeraj pa je ekipo trenerja Klavsa Bruuna Jörgensena, ki bo poleti postal selektor ženske reprezentance Danske, znova premagal. »Fantje so se držali navodil in dogovorov, pustili so srce na igrišču in zasluženo zmagali. Igrali smo zbrano, pametno in disciplinirano, prav tako se nismo spustili v divjanje z nasprotnikom. Tekmo smo imeli skoraj ves čas pod nadzorom, še posebno v prvem polčasu. A tudi v nadaljevanju smo dvigali ritem igre, Danci pa so padali,« je ocenil trener Gregor Cvijič. O nasprotniku v Berlinu – žreb polfinalnih parov bo jutri – je dodal: »Z mislimi še nismo in ne smemo biti v Berlinu, ampak v domači ligi. Po uspehu na Danskem je dovoljeno malo slavja in sprostitve, a čaka nas nadaljevanje lige, v kateri so naši cilji jasni.«

»Garali smo za zmago, za katero sem prepričan, da smo si je bolj želeli kot Danci. Poleg večje želje so bile odločilne tudi naše glave, ki so bile prave. Ves čas smo verjeli, da smo boljši od Dancev, kar se je tudi potrdilo,« je dejal Staš Skube, ki ga je s tribun spodbujal tudi brat Sebastian, igralec danskega kluba Bjerringbro-Silkeborg. Kljub veliki raztrganini na stegenski mišici je bil Staš z osmimi goli prvi strelec Gorenja: »Na srečo je noga zdržala. Upam, da ne bo kakšnih hujših posledic. S trenerjev sva se dogovorila, da zaigram že od začetka in grem na polno, potem pa bomo videli, kako bo. V igri sem odmislil bolečino in posledice, kajti redko ali pa celo nikoli v življenju nimaš priložnosti, da si priigraš sklepni turnir v Evropi. Te priložnosti nisem želel izpustiti iz rok. Zgrešeni sedemmetrovki? Občutek je neprijeten, a na srečo to na koncu ni bilo usodno. Verjemite, če bi bilo, bi nekaj dni zelo slabo spal.«

Ostala izida: Hamburg – Eskilstuna Guif 27:22 (13:11), naprej Hamburg s skupnim izidom 53:51, Melsungen – Skjern 28:23 (15:12), naprej Skjern z 48:48 zaradi večjega števila doseženih golov v gosteh.