Zagonsko podjetje Bellabeat, ki je z izdelkom za spremljanje nosečnosti v udobnem domačem okolju začelo kot babywatch, je pred lansiranjem novega izdelka leaf. Broška v obliki lista je kot modni dodatek prav tako namenjena ženskam, napravica pa ne bo spremljala le aktivnosti in spanja uporabnic, ampak tudi njihov menstrualni ciklus, nosečnost in stres, kar je njihova inovacija. Tudi v prihodnje se bodo v podjetju, ki ga vodi hrvaško-slovenska naveza Sandro Mur in Urška Sršen, osredotočali na izdelke za nežnejši spol, saj so odkrili nepokrito tržno nišo, pravi Sršenova.

»Gre za organski razvoj izdelkov, s katerim sledimo svoji viziji, razvoju izdelkov za sledenje ženskemu zdravju. Ženske so spregledan uporabnik, na tržišču je bila velika luknja, potrebe uporabnic pa nepokrite,« je o razvoju leafa, ki bo na trg prišel maja, povedala Sršenova. Pri tem poudarja, da izdelek ni še eden v vrsti, ki spremlja uporabnikovo gibanje, temveč je zasnovan posebej za ženske, saj ga uporabljajo kot modni dodatek, kombinirajo z vsakim stilom oblačenja in nosijo ob vsaki priložnosti. »To pa je smisel teh naprav, da se nosijo vsak dan,« razliko med leafom in drugimi napravami za spremljanje uporabnikove dnevne aktivnosti opiše Sršenova. »Poleg tega s spremljanjem menstrualnega ciklusa, nosečnosti in stresa ne želimo zagotavljati nekega slepega sledenja podatkom o njihovi telesni pripravljenosti, tako da smo razvili novo napravo, ki je nadgradnja obstoječim napravam na tržišču,« dodaja Sršenova.

Poleg izdelkov gradili tudi blagovno znamko

Medtem ko so v podjetju za babywatch zbirali sredstva na spletni platformi za množično financiranje IndieGogo, so za razvoj leafa že pridobili tvegan kapital v višini sedem milijonov dolarjev ameriških investitorjev. »Na IndieGogo smo šli, da smo pridobili sredstva za zagon podjetja, investicija, ki smo jo pridobili pred enim letom, pa nam je omogočila nadaljnji razvoj izdelka, lansiranje novih hardverskih proizvodov in izgradnjo blagovne znamke.« Sploh gradnja blagovne znamke je za nastop na globalnem trgu izjemno pomembna, poudarja Sršenova.

»Lahko imaš odličen izdelek, pa ga nihče ne bo kupil, ker zanj sploh ne bodo vedeli. Gradnja blagovne znamke je zato enako pomembna kot inoviranje in razvoj izdelkov. Ljudje morajo slišati zate, dobiti zaupanje v blagovno znamko, da se bodo odločili za nakup in predvsem uporabo teh izdelkov, saj morajo dobiti občutek, da se na uporabo podatkov, ki jim jih da naprava, lahko zanesejo. Zato je pomembno predstaviti ljudi, ki stojijo za blagovno znamko, kako delujemo, kakšne so naše vrednote in filozofija. Mislim, da nam je to dobro uspelo, zato smo se uspešno pozicionirali na ameriškem trgu in zato smo toliko opaženi pri uporabnicah, investitorjih in partnerjih,« pravi Sršenova.

A kljub vsemu investitorji ne pridejo sami, ampak mora prvi korak vseeno narediti podjetje, poudarja. Oni so imeli to priložnost v Y Combinatorju, enem najprestižnejših podjetniških pospeševalnikov na svetu, medtem ko so imeli z berlinskim pospeševalnikom StartupBootCamp povsem drugačno izkušnjo. »Y Combinatorja ne vidimo kot pospeševalnik, ampak kot enega najpomembnejših in najvplivnejših investitorjev. Tam so nam omogočili, da se umestimo v prostor v Silicijevi dolini, v skupnost in na ameriško tržišče, ne le s finančno injekcijo, ampak predvsem s povezavami do najvplivnejših investitorjev na svetu, partnerjev, ki jih zagonsko podjetje potrebuje za razvoj izdelkov, ustanoviteljev drugih uspešnih podjetij, ki ti lahko pomagajo z nasveti. V Evropi je tega zelo malo, saj je področje zagonskih podjetij tam še vedno zelo v povojih, zato ti evropski pospeševalnik lahko omogoči malo od omenjenega. Predvsem nimajo baze uspešnih podjetnikov, saj se jih veliko seli v Silicijevo dolino, investitorji so bolj konzervativni in zadržani, partnerji, s katerimi bi se lahko povezal, pa so večinoma stara evropska podjetja, ki imajo drugačno strukturo kot start upi in se tako težko vživijo v potrebe zagonskega podjetja. Seveda so izjeme, ni vse tako črno, se je pa kljub vsemu kot mlado podjetje težko prebiti in najti takšne izjeme, kar pa je v ZDA precej lažje, saj jih je tam veliko več,« pojasnjuje Sršenova.

Prednost ameriških investitorjev je predvsem, da se odločijo hitro

Čeprav so ameriški investitorji manj zadržani, pa to ne pomeni, da zagonska podjetja dobijo denar tako enostavno. »Investitorji niso zadržani, ker imajo za sabo že določen vzorec vlaganj v zagonska podjetja, so torej bolj izkušeni in že približno vedo, kako se takšno podjetje lahko razvija in kaj lahko pričakujejo od njegovih ustanoviteljev, kar je včasih še pomembneje kot to, da imaš dober izdelek,« razlaga Sršenova. Glavna razlika med ameriškimi in evropskimi investitorji pa je, da se prvi manj obotavljajo pri odločitvi o investicijah, medtem ko se v Evropi sestanki lahko vlečejo mesece. »V tem času pa ti podjetje lahko že umre. Ameriški investitorji se zelo dobro zavedajo, da zagonska podjetja tega časa nimajo, zato so veliko hitrejši,« je dodala podjetnica, ki do sedem milijonov dolarjev visoke investicije čuti veliko odgovornost in še večja pričakovanja investitorja. »Naša naloga je, da njegov denar dobro unovčimo, ga vlagamo v razvoj izdelkov in v ekipo. Menim, da smo pokazali, da se hitro učimo, vse pa temelji na naši viziji in zelo jasnem cilju,« pravi Sršenova, ki se zaveda, da je investicija le orodje za hiter razvoj izdelkov in podjetja, kar start up nujno potrebuje za pospešeno rast, končni cilj pa je kljub vsemu narediti dobičkonosno podjetje. »In podjetja, kot je BellaBeat, imajo za to dobro priložnost. Imamo dobro ekipo, dober načrt in izdelke, ki so jasno definirani in pripravljeni za tržišče, kakšna je časovna doba, da podjetje postane stabilno, pa je odvisno od posameznega podjetja. Dogaja se, da zagonska podjetja v Silicijevi dolini uspejo v nekaj tednih, običajno pa to traja od tri do sedem let. Lahko pa rečem, da smo mi zdaj dobro pozicionirani in stabilni,« o umestitvi na ameriškem trgu pove Sršenova. Nanj so se osredotočili, ker so Američani precej bolj dovzetni za novo tehnologijo kot denimo Evropejci, poleg tega Evropa ni homogeni trg, tako da bi izdelek morali prilagoditi vsaki državi posebej, kar pa je za tako majhno podjetje, kot je BellaBeat, težka naloga.

Včasih jo jezi, ker ne zna narediti vsega

Kljub vsemu imajo dovolj podpore in naročil tudi v domači Sloveniji, čeprav bi morala država še veliko bolj vlagati v razvoj in mlada podjetja, ne nujno zgolj visokotehnološka, pravi vedno neposredna in odkrita podjetnica. Takšen moraš biti, da se ne izgubiš v kaosu, hkrati pa je to pošteno tudi do drugih, meni. »Podjetnikova karizma je zelo pomembna, predvsem na začetku, ko imaš samo zgodbo, abstraktno in nepredvidljivo, tako da je karizma tista, s katero motiviraš ne le sebe, ampak celo ekipo. V tem je še boljši Sandro, ki ima neverjetno zmožnost povezovanja ljudi in vodenja ekipe,« je o lastnostih, ki jih podjetnik mora imeti, da pri sodelavcih, investitorjih, partnerjih in kupcih vzpostavi zaupanje, povedala kiparka, ki vodi tehnološko podjetje in jo včasih jezi, da v podjetju ne zna narediti vsega, denimo preveriti neke programerske kode, se pa zato bolj posveča dizajnu, uporabniškim vmesnikom in gradnji blagovne znamke, veliko je tudi v Aziji, kjer imajo še eno pisarno.

»Pomembno je predvsem, da se kot ustanovitelj podjetja znajdeš in znaš uporabljati znanje, ki si ga nabiral na svoji poti, ne samo pri študiju,« poudarja podjetnica, ki se je sicer vodenju podjetja bolj kot s tem, da je ženska, soočala s tem, da je v ZDA Evropejka, da je »netehnološka« ustanoviteljica tehnološkega podjetja. »Do tega, da sem ženska, včasih sploh ne pridem,« je dejala v smehu, čeprav se nikoli ni počutila diskriminirano zaradi dejstva, da je ženska v še vedno zelo moškem podjetniškem svetu.

»Investitorji vlagajo v podjetje, ljudi, s katerimi se lahko poistovetijo, razumejo. Ker med njimi prevladujejo moški, se morda res težje poistovetijo z ženskami in izdelki, ki jih razvijajo, ampak to ni razlog za ovire, gre za prilagajanje industrije ne le inovatorkam, ampak tudi uporabnicam,« o izkušnjah kot ženska v podjetništvu pove Sršenova, prepričana, da se bo z novimi generacijami vzpostavilo tudi ravnovesje med deležem moških in žensk v podjetništvu oziroma tehnologiji. »Gre za dinamiko spolov, ki se v vseh panogah in industrijah spreminja že od nekdaj. Tudi v kiparstvu so bili včasih le moški, v moji generaciji pa smo bila v letniku sama dekleta, moški so bili le naši profesorji,« je primerjala svoja svetova podjetnica, ki z ekipo še pred skorajšnjim lansiranjem leafa že razmišlja o novih izdelkih. »Bistvo zagonskega podjetja je, da te trg ne povozi. Ko izdelek damo na trg, je že skoraj zastarel glede na to, kako hitro se razvija tehnologija. Tako da imamo pripravljene že naslednje generacije teh izdelkov. Ne želimo biti podjetje, ki bo imelo le en uspešen produkt,« je jasna prva dama BellaBeata.