»Naše podjetje namerava obnovljeno stavbo uporabiti predvsem za raziskovalne dejavnosti. Zaposleni v korporaciji HansaWorld večkrat za dva tedna odpotujejo na eno izmed lokacij po svetu, kjer razvijajo poslovno programsko opremo,« pojasnjuje Siniša Peteh, direktor podjetja Sofido. Podjetje je namreč del partnerske mreže korporacije HansaWorld, ki je glede na število uporabnikov drugi največji ponudnik poslovne programske opreme na svetu.

V gradu bodo po besedah Peteha uredili osem sob za gostujoče razvijalce programske opreme, dve veliki pisarni in bivalni del za oskrbnika. Dodaja, da bi del kompleksa lahko oddajali za protokolarne dogodke. Podjetje bo za obnovo kompleksa, dobro skritega v objemu kočevskih gozdov, letos namenilo okoli 50.000 evrov, v naslednjih štirih pa še skoraj pol milijona. Do konca leta nameravajo očistiti okolico, izdelati hidroizolacijo in urediti bivalni del za oskrbnika, ki so ga že zaposlili. Prihodnje leto bodo namestili parne kotle za proizvodnjo elektrike in čiščenje vode, uredili zbiralnike vode ter zgradili biološko čistilno napravo. Grad naj bi bil popolnoma urejen do leta 2019, ko naj bi v njem organizirali prve konferenčno-raziskovalne dejavnosti.

Korporacija HansaWorld ima po besedah Siniše Peteha že v lasti gradova na Švedskem in v Latviji, ki služita enakemu namenu. Podjetje, ki bo obudilo stavbo, zgrajeno po načrtih Maksa Fabianija, naj bi lokalnemu okolju poleg zaposlitev – oskrbnik, gospodinja in receptor – pomagalo še s štipendiranjem dveh dijakov Gimnazije in srednje šole Kočevje. »Potrebujemo pravnike, oglaševalce in računalničarje,« pojasnjuje Peteh in dodaja, da naj ne bi postavljali pogojev za študij.

Od bazenov do centra za velike zveri

»Za ustanovitev stavbne pravice za 40 let je podjetje Sofido ponudilo nadomestilo v višini 71.000 evrov z namenom vzpostavitve razvojnega centra za programsko industrijo,« pojasnjuje Nejc Zemljak z Občine Kočevje in dodaja, da so več let iskali nekoga, ki bi obnovil propadajočo stavbo. Po pretečenih štiridesetih letih bo občina stavbno pravico bodisi podaljšala bodisi bo imetniku izplačala nadomestilo za vsa vlaganja. Občina Kočevje je grad dobila pred devetimi leti, ko ga je ministrstvo za notranje zadeve zamenjalo za več zemljišč v Gotenici. Čeprav je imela država z njim velikopotezne načrte – med drugim ga je nameravala spremeniti v turistični kompleks z bazeni in ga je tudi delno obnovila – so se dela v devetdesetih letih ustavila.

Zadnji načrt za nekdanji lovski dvorec, ki ga je pred drugo svetovno vojno začel graditi (a ga nikoli ni dokončal) Karl Adolf Auersperg, potomec nekdaj največjih posestnikov na Kranjskem, je predvideval, da bi ga spremenili v izobraževalni center za velike zveri. Projekt ni bil uresničen, ker biotehniški fakulteti ni uspelo zbrati dovolj denarja. Od tedaj je bil grad, imenovan tudi Vierköpfl, večkrat tarča kraj in vandalizma. Iztrgane napeljave in strešna izolacija, manjkajoča okna ter razbite ploščice pričajo, da so vandali odnesli vse, kar se je odnesti dalo. Ostalo je le nekaj oken, zavarovanih z rešetkami, in kamin. Po pričevanjih prebivalcev okoliških vasi so tatovi odnesli tudi že vse cevi, po katerih je nameraval Karl speljati vodo iz pet kilometrov oddaljenega Jelendola. Česar niso pobrali vandali, si je vzela narava, saj iz ogromnega bazena, postavljenega v bližini kompleksa, rastejo mogočna drevesa.