In res se da. Beletrina želi prek spornega razpisa ministrstva za kulturo za podporo portalu e-knjig pridobiti javna sredstva za portal Biblos, da bo lahko ta še naprej deloval. Beletrinini fantje nas vsake toliko spomnijo, da bo portal brez javnih sredstev presahnil. Ni dvoma, da so to večkrat povedali tudi ministrici, ki so ji fantje tako simpatični, da so se ji zasmilili: češ, najprej več let delajo in vlagajo, potem pa naj jih jaz, država, kar pustim propasti!? In to je ta igra: v Beletrini so mnogo boljši kulturni politiki, kot bo Julijana Bizjak Mlakar kadar koli. Oni natančno poznajo pravila igre, še več – oni jih pišejo. Tokrat še posebej prefrigano: v razvoj portala e-knjig (za prihodnost gre!) so vložili zasebna sredstva, da ne bi bilo videti, da popolnoma ničesar ne zmorejo brez subvencij, a v končni fazi so svoje delo kljub vsemu razglasili za velik prispevek k javnemu interesu ter nagovorili državo, da svojo razsvetljenost pokaže tako, da nasuje novce. Zgodbica za otroke? Že mogoče. A ministrica ji je verjela.

Zato je treba objavo takšnega razpisa, na katerem je resna konkurenca Biblosu že v startu skoraj povsem onemogočena, razumeti predvsem kot plod ministričine naivnosti in ne toliko kot plod podjetnega pajdaštva funkcionarjev, državnih uslužbencev in Beletrininih zagnanih fantov. Dokaz: ministrica in uslužbenci od tega primera ne bodo imeli nobene koristi, če odštejemo večno hvaležnost Mitje Čandra. Verjamem, da bi ministrica, če bi vedela bolje, objavo razpisa v tej obliki zavrnila. Oziroma zahtevala pripravo razpisa, ki bi zagotovil pogoje poštene konkurence ter iz katerega bi bili nedvoumno jasni želeni učinki. To seveda terja nekoga z vizijo. Smo jo od strokovnjakinje za menedžment v zdravstvu kdaj pričakovali? Ministričin problem še poglablja to, da ni v njeni bližini nikogar, ki bi ji znal dati dober nasvet v teh kritičnih trenutkih, ko ga več kot očitno potrebuje.

Vse vodi do ključnega vprašanja, ki smo ga zastavljali že ob ministričinem imenovanju – kaj vendar v vladi počne nekdo, ki ga lahko po svoje obrne vsak kavboj, ki prijezdi na vrata? Samo zato, ker je kultura finančno dokaj skromen resor, to še ne pomeni, da je okoriščanje privilegiranih na tem področju bolj sprejemljivo kot kjer koli drugje. Eno je jasno: če bi tak razpis objavilo ministrstvo za zdravje ali obrambo, bi bila interpelacija že na mizi.