Janez, ki dvajset let živi od medijev, od tega, da jih ponižuje, do tega, da jih ignorira in obenem nujno potrebuje, da širijo njegove nebuloze, se odloči, da izstopi iz tega cirkusa. Dost je bilo resničnostnega šova. Janez je v bistvu avantgarda. Resničnostni šov je začel furati daleč pred tem, ko je to postal zveličavni TV-format, in ukinja ga v trenutku, ko so realitiji okupirali ekrane. Trenutno se na dveh komercialkah rola sedem takšnih oddaj. Sedem veličastnih formatov, ki povedo vse o nas. Slovenci si želimo popolno poroko, hočemo imitirati svetovne glasbene zvezde, se dokazovati v kuhinji ali baru, navijati za dragega, ki vse zmore, in čakati na vsak seks moment v Big Brotherju. Predvsem pa hočemo sanjati.

Tako kot je Janez morda v sanjah spregledal, kaj je naslednji revolucionarni korak v njegovem boju z demoni rdečih barv, se v oddaji Dan najlepših sanj dogaja eno samo razodetje. Peter Poles nas uči, da leta niso važna, status še manj, edino, kar šteje, je, da imamo okoli dobre ljudi, ki nam uresničujejo skrite želje. V vlogi dobrotnika se pojavi kar televizijska hiša. Realizacija skromnih, majhnih sanj šteje veliko več kot tistih petdeset jurjev nagrade v kuhinji ali pri velikem bratu. Pred kratkim je tako ljubitelj čokolade dobil goro sponzorskega rjavočrnega zlata, v zadnji oddaji pa je petdesetletna Mojca dobila dirndl. Za priboljšek pa še tečaj pri mojstrici jodlanja. In vse to si izmisli njena soseda. V dokaz, da tudi sosedje niso več tisto, kar so bili.

Še bolj pa so v srce zadele izpolnjene sanje stoletne Jožice. Tisto, da se je furala s ferrarijem na dirkaški stezi, ni bilo kaj posebno pretresljivega. Bolj je zadela njena skrita želja, da v živo sreča televizijskega zvezdnika. In to je bil Boštjan Romih. Si predstavljate to, da vam Romih prinese sto vrtnic in vam prvi čestita stoletnico? To bi lahko postal kar ritual. Vsak, ki doživi sto let, dobi za darilo Romiha v živo. In Jožica nam je razložila, kako dočakati sto let. Zjutraj šilce žganja, čez dan veliko česna in zvečer še kozarec rdečega vina.

Seveda pa pazite, da s čim ne pretiravate. Slovenci radi v vsem pretiravamo. Najbolj, če trpimo ali pa se hvalimo. Ne vem, česa je preveč konzumirala Ljudmila Novak, ko je v Studiu City dejala, da je bil program NSi najboljši. Morda pa je čas, da se tudi ona že enkrat zbudi iz sanj…