Spomladi 2013 je bil NLB v burnem obdobju. Največjo državno banko sta pretresala prestižno vozilo audi A6, ki si ga je predsednik uprave Janko Medja omislil v času varčevanja, in afera, povezana z visokimi plačili kadrovski agenciji Korn Ferry. Daleč od oči javnosti so v istem času v NLB prišli uslužbenci treh svetovalnih družb: Deloitte, Cusham&Wakefield in Jones Lang LaSalle. Imeli so dve nalogi: pregledati kakovost premoženja NLB in pripraviti vhodne podatke za obremenitvene teste, ključno fazo pri operaciji državne sanacije bank. Ti naj bi pokazali, koliko kapitala bo banka potrebovala v primeru neugodnega scenarija gospodarskih gibanj.

Dve leti pozneje je dokončno jasno, da so pregledovalci premoženja svoje delo opravili površno in pri tem serijsko kršili mednarodne standarde vrednotenja. V nadaljevanju razkrivamo podatke o vrednostih, po katerih je NLB na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) prenesel nekatere naložbe, zastavljene za slaba posojila. Posamezne nepremičnine so bile ocenjene na nekajkrat manj od likvidacijske vrednosti. Podobno nizko so cenilci ovrednotili tudi delnice. To dokazuje primer Pivovarne Laško. Za njeno delnico je DUTB banki še v času, ko je bila pivovarna lastnica Mercatorja in Radenske, plačal štiri evre. Manj kot dve leti pozneje jo je Heinekenu prodal po šestkrat višji ceni (25,6 evra).

Ključna faza sanacije bank v rokah študentov

Vse to ne preseneča, saj pri cenitvah, ki so pomembno vplivale na odločanje o tem, koliko bo stala sanacija bank, niso sodelovali pooblaščeni ocenjevalci vrednosti podjetij, opreme in nepremičnin. Cenitev sploh niso opravljale mednarodne revizijske hiše, ampak njihova svetovalna podjetja. Med cenilci, ki so jih pripeljale tuje družbe, so bili tudi študenti na začasnem delu. Ti si po naših informacijah večine hiš in zemljišč sploh niso ogledali, njihovo vrednost pa so računali kar prek javno dostopnih spletnih aplikacij. Metodologije ocenjevanja premoženja, za katero je NLB skupno plačal približno pet milijonov evrov, niso bile nikoli javno razkrite. Končno ceno vrednotenj, ki so poglobila izračunano kapitalsko luknjo v NLB, je plačala država. Ta je morala zaradi tega v banko vložiti več kapitala, kot ga je ta realno sploh potrebovala.

Začnimo s primerom Grepa, družbe, ki je gradila športni park Stožice, v njeni lasti pa je tudi nedokončan objekt, namenjen nakupovalnemu središču. NLB je imel do Grepa leta 2013 za skoraj 52 milijonov evrov terjatev. Na DUTB jih je po podatkih, ki smo jih pridobili na Dnevniku, prenesel po ceni – nič evrov.

Kako je lahko terjatev do Grepa vredna nič?

Ni najbolj jasno, kako je to sploh mogoče. NLB je imel namreč terjatev zavarovano na več načinov: z zemljiškoknjižno urejeno hipoteko na nepremičninah, ki je uradno še vedno delujoča družba, z zastavno pravico na lastniških deležih v lasti Gradisa in Energoplana, z njunimi poroštvi ter zastavo na stavbni pravici in terjatvah v lasti Grepa. Še bolj bega podatek, da so drugače kot cenilci iz NLB menili njihovi kolegi, ki so leta 2013 enako delo opravljali v NKBM. Tam so šestmilijonsko terjatev do Grepa, ki je imela ista zavarovanja kot pri NLB, pri prenosu na DUTB slabili le za dober milijon. DUTB sicer terjatev, ki jo je od NLB dobil brezplačno, zdaj prodaja. Zanimanje naj bi izrazilo več ponudnikov, med drugim tudi srbski Delta Holding, sklad iz ZDA in vlagatelj iz Savdske Arabije. To pomeni, da bo DUTB v poslu ustvaril dobiček, in to v pretežni meri na račun saniranega NLB.

Podoben primer je 14,8-milijonska terjatev NLB do podjetja Aba Plus. Banka jo je na DUTB prenesla po močno znižani ceni – za 2,5 milijona evrov. Za ta denar je DUTB dobil nepremičnine, ki jih lahko v naslednjih letih ugodneje proda. Med drugim tudi hipoteko na 7000 kvadratnih metrov velikem zazidljivem zemljišču v Spodnji Šiški, na katerem lahko vlagatelj po sprejetju ustreznega prostorskega načrta zgradi večnadstropno poslovno-stanovanjsko stavbo. V Aba Plus so še leta 2011 načrtovali gradnjo dveh stolpnic z več kot dvestotimi stanovanji, od tega bi bilo 125 oskrbovanih. Skupaj s tem zemljiščem je DUTB dobil v last tudi hipoteko na Vili Jadranka v Strunjanu, ki jo Gurs vrednoti na dobrih 250.000 evrov.

Dobri posli DUTB na račun NLB

Dobiček se DUTB bržkone obeta tudi pri 71,4-milijonski terjatvi do propadle družbe GPG Inženiring. Od NLB jo je v začetku leta 2014 kupil za 21 milijonov evrov. Terjatev je zavarovana z večjim številom nepremičnin. Že njihova skupna likvidacijska vrednost (okoli 53 milijonov evrov) skoraj trikrat presega vrednost terjatve. Med njimi je tudi 215 stanovanj v koprski soseski Nokturno. Maja lani jih je za 23 milijonov evrov odkupil prav DUTB. To je več od celotne vrednosti terjatve, pri čemer ima DUTB že v lasti dve zastavljeni nepremičnini GPG Inženiringa: zemljišče v Šiški, na katerem je mogoče graditi 180 stanovanj s poslovnimi prostori, in tovarniški kompleks nekdanje Rašice v Gameljnah.

Še en dober posel za DUTB bo bržčas tudi stečaj Kraškega Zidarja. Tridesetmilijonsko terjatev je od NLB odkupil za pet milijonov evrov. Že konec leta je DUTB kot ločitveni upnik ob prodaji dela premoženja iz stečajne mase prejel četrtino tega zneska (1,2 milijona evrov). Ne gre pozabiti, da ima DUTB hipoteko vpisano tudi na zemljiščih propadlega sežanskega gradbinca v izolski ladjedelnici, ki bodo v prihodnjih letih zagotovo zanimiva za vlagatelje.

Vrednotenje delujočih podjetij kot loterija

Posebna zgodba so vrednotenja nekaterih še delujočih družb, v katerih ni mogoče najti logike. 4,7-milijonsko terjatev do Vizije Holdinga, ki je v lasti Darija Južne, je NLB prenesel po več kot dvakrat nižji ceni (2,1 milijona evrov). Zakaj, ni jasno. Še posebej ob dejstvu, da je imela Vizija Holding v istem času pri drugi državni banki (NKBM) drugo najugodnejšo bonitetno stopnjo B. Ista zgodba je CGP, ki je prav tako v lasti Južne. Terjatev do novomeškega gradbinca so v času, ko je imel pri NKBM boniteto B, v NLB oslabili kar za trikrat – z dobrih petnajst na pet milijonov evrov. Celo bolj kot terjatev do Cimosa, ki je imel v istem času pri NKBM boniteto C. Še manj je jasno, zakaj je NLB za pol cene DUTB prodal 10,2-milijonsko terjatev do Elana. Grožnje s stečajem begunjske družbe zaradi vračila državne pomoči se namreč v dveh letih niso uresničile, lani pa je poslovala s čistim dobičkom.

Zanimivo je, da so cenilci v NLB pri prenosih pomembno slabili tudi terjatve do dveh, še delujočih finančnih holdingov: ACH in Istrabenza. Pri prvem so vrednost 46-milijonske terjatve oklestili za polovico, čeprav je konzorcij upnikov z DUTB na čelu z družbo skoraj hkrati sklenil sporazum, v katerem se je ta zavezala k poplačilu vseh obveznosti. Enako – le da v postopku prisilne poravnave – je že pred leti storil Istrabenz, ki je v zadnjih letih prodajal premoženje in poplačeval dolgove. Kljub temu so v NLB prenosno vrednost svoje 18-milijonske terjatve do koprskega holdinga oklestili še precej bolj kot pri ACH – na dobrih pet milijonov evrov. DUTB je sicer terjatvi do ACH in družbe Protej že prodal ameriški Bank of America Merrill Lynch in z njima ustvaril okoli 25 milijonov evrov dobička. Seveda na račun NLB.