Kako se počutite? Sezona v Rusiji je bila dolga.

Imate prav, a počutim se dobro. Imel sem dovolj počitka. Ko sem prejšnji teden prišel domov, sem se lahko odpočil in pripravil na reprezentančni izziv.

So bili v Moskvi jezni, ker ste v polfinalu KHL zapravili vodstvo v polfinalni seriji s 3:0?

Seveda bi si vsi želeli, da bi igrali v finalu, a moramo priznati, da je bil SKA boljši. Imeli so daljšo klop, nas pa je teplo nekaj poškodb. Bili smo tenki na centrski poziciji, kjer je bila opazna največja razlika med tekmecema v seriji.

Ste pa imeli mirnejšo sezono kot lani, kajne?

V Moskvi sem bil zelo zadovoljen. Doživel sem več, kot sem sprva pričakoval. Izboril sem si ugoden status v moštvu, igral praktično na vseh položajih, tudi trener mi je zaupal. Morda sem upal, da bom več igral na krilu, vendar se mi želja ni uresničila zaradi pomanjkanja hokejistov na položaju centra.

Ostajate v CSKA?

Ne vem. Klub je izrazil željo, da bi me zadržal, a na papir nismo zapisali še ničesar. Verjetno se bom po koncu svetovnega prvenstva začel temeljito pogovarjati s klubom, saj je treba vedeti, da sem še vedno vezan na CSKA. Želim ostati v Moskvi.

So vas skušali po sezoni zadržati v Moskvi?

Ne. V Rusiji smo hokejisti sicer plačani do konca aprila, kar pomeni, da te klub lahko zadrži. Tako so tudi storili, a iz te kvote smo izvzeti reprezentanti, ki bomo igrali na Češkem. Drugi se bodo čez nekaj dni spet zbrali v garderobi in trenirali do 30. aprila.

Kako je bilo z vašo samozavestjo v tej zimi?

Pri meni je bilo večkrat opazno pomanjkanje samozavesti. Tako je bilo tudi v NHL, ko sem nastopal za Detroit, a v Rusiji je bilo drugače. Lahko sem si privoščil tudi kakšno napako, pa me trener zaradi tega ni kaznoval.

Vas še vleče v ZDA?

Ne. NHL je res najboljša liga na svetu, a meni bolj odgovarja KHL. V Rusiji je zaradi večje ledene ploskve več prostora, takšna igra pa mi bolj ustreza.

Ste kot hokejist občutili politične napetosti med Rusijo in Evropo?

Mediji so o tem veliko poročali. Seveda so povsod finančne težave. V KHL ni denarja na pretek, tudi gledalcev in promocije ni veliko. Nekatere ekipe imajo težave, a pri CSKA je na srečo vse urejeno. Poleg našega kluba so najbolj stabilni še SKA, Dinamo in Kazan.

Kako ste se počutili včeraj na tekmi z Japonci?

Ker teden dni nisem treniral, sem čutil posledice v nogah, a če potegnem črto, smo bili boljši, zato je naša zmaga zaslužena. Prva peterka je igrala konstantno, drugi igralci pa smo se veliko menjavali. Vsako tretjino sem igral z drugimi soigralci, kar je tudi razumljivo, saj gre za pripravljalno tekmo in moramo vsi dobiti priložnost.

Tekmo ste odprli z golom.

Vedno je lepo zadeti, še posebej na začetku tekme, da je v nadaljevanju lažje. Pomembno je, da se držimo sistema igre, ki ga zahteva selektor. Do svetovnega prvenstva sta še dva tedna, seveda pa še nismo pokazali vsega.

Imate občutek, da se na SP lahko zgodi nekaj velikega kot v Sočiju?

Pustimo se presenetiti. Moramo vedeti, da bodo druge reprezentance prav tako kakovostne. Na Češkem ne bo slabega nasprotnika, a če bomo v podobni formi kot v Sočiju, lahko presenetimo katero od ekip. Morda bomo na papirju nastopili z najslabšo reprezentanco, ki bo nastanjena v Ostravi, vendar so igralci v zadnjem obdobju naredili korak naprej, saj nastopajo v boljših ligah. Upam, da bomo ravno na Češkem pokazali najboljšo igro, odkar sodelujemo v skupini A.