»Med hojo me je zbadalo, peklo... bolečina me je zbujala sredi noči. Imela sem tako grozne mravljince, da jih z besedami ne znam opisati. Mama me je morala ponoči večkrat peljati v dežurno ambulanto. Med sprehodom po mestu me je enkrat tako zbodlo, da sem morala na ves glas zakričati.«

Tako svoje tegobe, ki jih je povzročala nevropatska bolečina, opisuje Romana Praprotnik, predsednica Društva diabetikov Velenje, in opozarja, da kljub temu da se z nevropatsko bolečino srečuje vsak peti diabetik v Evropi, o njej ljudje še vedno vedo premalo.

Nevropatska bolečina ima pet pojavnih oblik – lahko je gomazeča, pekoča, zbadajoča, sunkovita ali mrazeča. Povzroča jo okvara živčevja, ki pri diabetikih praviloma nastopi kot pozen zaplet diabetesa, a se pogosto pojavi, še preden diabetes sploh izbruhne.

Pri onkoloških bolnikih pa rak povzroča bolečino s pritiskom ali vraščanjem v sosednja tkiva. »Če pritiska na živce, je prisotna ostra in zbadajoča nevropatska bolečina, ki jo lahko povzroči tudi zdravljenje raka, saj lahko nekateri kemoterapevtiki okvarijo periferne živce, obsevanje pa lahko poškoduje sosednje živčne korenine,« pojasnjuje prim. mag. Slavica Lahajnar Čavlović z ljubljanskega Onkološkega inštituta in dodaja, da je tovrstna bolečina kronična in jo je najtežje zdraviti.

Turneja bolečine po Sloveniji

Kot poudarja Lahajnar-Čavlovićeva, so pri zdravljenju nevropatske bolečine poleg analgetikov zelo pomembna tudi zdravila za depresijo ali epilepsijo, ki analgetično delujejo tako, da zavrejo ali modulirajo prenos bolečinskega dražljaja v možgane. Poleg tega je po mnenju naše sogovornice zelo pomembno tudi, da bolniki o svojih tegobah spregovorijo tako s svojim zdravnikom kot tudi z družino.

Za boljše razumevanje te kronične oblike bolečine sta zato Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in Društvo diabetikov Velenje pripravili projekt bolečinskega senzorija. Ta predstavlja vseh pet različnih vrst nevropatske bolečine in prek posebnih objektov, v katere sežemo z roko, omogoča, da to obliko bolečine občutimo na lastni koži.

Kot je še povedala Praprotnikova, želijo s tem projektom ljudi spodbuditi k pogovoru o nevropatski bolečini, saj bi jo tako »skupaj s strokovnjaki bolje preprečevali, pravočasno prepoznali in učinkovito blažili«.