Eden od največjih upnikov poslovnega imperija družine Janković je dosegel pomembno zmago v boju za izterjavo posojenih sredstev. Deželna banka Slovenije (DBS) je podjetju Electa Naložbe, ki ga vodi Damijan Janković, odvzela tri četrt hektarja velika zemljišča na obali v Ankaranu, na katerih je Electa načrtovala gradnjo apartmajev.

Banka jih je konec lanskega leta kupila na javni dražbi, 780.000 evrov visoko kupnino pa kot hipotekarna upnica pobotala s terjatvami do Electe Naložb. V teh dneh je DBS, ki od Electe še vedno zahteva več kot šest milijonov evrov, začela postopek uradnega prepisa lastništva nepremičnin. S tem je Electi Naložbam zadala poslednji udarec.

Kljub blokadam izogibanje insolventnosti

Electa Naložbe je namreč že v letu 2013 izgubila ključno premoženje, ki ga je v bilancah vrednotila na visokih 24,5 milijona evrov. Gre za zazidljiva zemljišča na Ljubljanskem barju, na katerem naj bi postavili stanovanjsko-poslovni kompleks Vrtno mesto Sibirija. Odvzela jih je banka Hypo, ki zanje zdaj poskuša iztržiti 15,27 milijona evrov. V teh dneh zasežena zemljišča pa so bila eden zadnjih delov premoženja Electe Naložb. Ta kljub temu tako kot druga podjetja v skupini Electa še naprej kljubuje insolventnosti.

Čeprav je od lanskega junija brez transakcijskega računa, najkasneje konec decembra lani pa bi lahko v bilancah Electe Naložb zazevala velikanska luknja, je Damijan Janković (še) ni poslal v prisilno poravnavo ali v kakšen drug postopek za odpis ali reprogram večmilijonskih finančnih obveznosti. Pri tem ga ne ovira niti to, da skuša finančna uprava (Furs) od Electe Naložb izterjati 6,5 milijona evrov dodatnega neplačanega davka. Kot smo razkrili, je davčno-inšpekcijski nadzor pokazal, da se je Electa Naložbe neupravičeno izognila plačilu DDV. Na odločbo Fursa se je sicer Damijan Janković pritožil in jo skušal izpodbiti.

Napihnjene naložbe in prazne lupine

Kljub vsemu gre le za odlašanje neizbežnega. Tako Electa Naložbe kot osrednje podjetje Electa Inženiring in krovna Electa Holding se po javno dostopnih informacijah že dalj časa nevarno gibljejo po robu insolventnosti.

Tako je imela Electa Inženiring že leta 2011 več dolgov kot premoženja in je izpolnjevala enega od pogojev za insolventnost. Njen direktor Damijan Janković jo je odpravil šele leta 2013, vendar ni spreobrnil poslovanja na bolje ali podjetju zagotovil svežega kapitala. Kot kaže, je vrednost premoženja enostavno prevrednotil navzgor za skoraj dva milijona evrov, s tem pa njen kapital zvišal na pozitivnih 115.000 evrov. Kljub temu so pretekle izgube Electe Inženiringa presegale polovico osnovnega kapitala, tako da je bilo podjetje Jankovićev po zakonu še vedno insolventno.

Ali so prevrednotili nepremičnine ali finančne naložbe, iz letnega poročila Electe Inženiringa ni razvidno. Po dostopnih podatkih pa je imela ta konec leta 2013 za več kot sedem milijonov evrov naložb v delnice in hčerinska podjetja. Največja »dragulja« predstavljata Hotel Jelovica Bled, ki ob 1,6-milijonskih prihodkih ustvarja nekaj deset tisoč evrov dobička, in 16,5-odstotni delež v radiološkem diagnostičnem centru Medilab. Slednji je bil pred dnevi na dražbi prodan za 370.000 evrov.

Pri podjetju Electa Holding medtem edino premoženje predstavljata deleža v obeh drugih Electah, medtem ko ima za osem milijonov evrov dolgov do neimenovanih oseb, najverjetneje do Zorana Jankovića. Ta je Electo Holding, preden je postal župan Mestne občine Ljubljana, prodal sinovoma. Z vprašanji o morebitni insolventnosti podjetij skupine Electa smo se sicer obrnili na Damijana Jankovića, vendar se ta nanje ni odzval.

Poplava izvršb

Pridobili smo tudi podatke o trenutno vloženih izvršbah proti podjetjem v skupini Electe. Tako proti osrednjemu podjetju poteka več kot 90 izvršilnih postopkov, katerih skupna vrednost dosega skoraj deset milijonov evrov. Največji zahtevki so 1,85-milijonska izvršba, ki jo je podjetje TCK, na katero je Hypo prenesel slaba posojila, vložilo proti Electi in Gradisu Skupini G. Največja po vrednosti sta še 1,76-milijonska izvršba NLB Leasinga in 1,34-milijonska izvršba banke DBS. Velika večina izvršb proti Electi Inženiringu se sicer giblje v višini le nekaj tisoč evrov.