Slana hmeljna pita

Potrebujemo: 80 dag hmeljevih vršičkov, 1 dl sladke smetane, 1,5 dl mleka, sveže zmlet poper, 10 dag sveže naribanega parmezana ali drugega sira, sesekljano vejico peteršilja ali nekaj drobnjaka, 2 stroka česna ali nekaj listov čemaža (po želji opustimo). Za testo še 30 dag moke, 1 žličko sladkorja, malo soli, 20 dag masla, segretega na sobno temperaturo, 4 kokošja jajca.

Priprava: Iz sestavin zamesimo slano krhko testo, ga zavijemo v folijo in damo za pol ure počivat na hladno. Hmeljne vršičke očistimo in po želji blanširamo eno minuto (pri povsem mladih in mehkih poganjkih ta postopek preskočimo) ter odcedimo. Narežemo jih na koščke. Jajca, sladko smetano, mleko, strt česen oziroma sesekljan čemaž ter začimbe dobro razžvrkljamo. Okrogel pekač ali posodo za pečenje dobro namažemo z maslom in ga obložimo z razvaljanim testom. Na obodu pekača naredimo iz testa dva centimetra visok rob. Po testu razporedimo narezane hmeljne vršičke in jih prelijemo z jajčno mešanico, nazadnje pa še posujemo z ribanim sirom. Pečemo pol ure v pečici, segreti na 180 stopinj Celzija. Postrežemo kot malico ali samostojno jed, ki ji priložimo sezonsko solato in vrč izbranega piva.