Ob Réunionu, ki leži sredi Indijskega oceana, je v nedeljo 13-letnega dečka, ki je skupaj s šestimi prijatelji deskal na prepovedanem območju, raztrgal morski pes. To je v zadnjih petih letih v tem francoskem departmaju z 850.000 prebivalci že šestnajsti napad morskega psa in sedma smrtna žrtev.

Analiza posmrtnih ostankov obetavnega mladega športnika, ki je bil lani prvak Réuniona v deskanju v svoji starostni kategoriji, je pokazala, da ga je napadel beli morski pes ali morski bik. Po velikosti ugriza sklepajo, da je bil dolg dva metra in pol. Ravno v nedeljo, malo pred tem napadom, so ob otoku ujeli morskega tigra, ki je meril kar tri metre in pol. Obe omenjeni vrsti morskih psov sta najnevarnejši in leta 2013 so se oblasti zaradi pogostih napadov njunih pripadnikov nekako samovoljno, z namenom, da bi pomirile javno mnenje, odločile, da bodo ujele 45 morskih bikov in 45 morskih tigrov, čeprav nihče niti približno ne ve, koliko jih sploh plava okoli Réuniona.

Sredi februarja letos so oblasti na Réunionu podaljšale prepoved kopanja in deskanja zunaj plitvih dolgih zalivov, kjer je mogoče od daleč opaziti bližanje morske zveri. Samo dva dni zatem je morski pes napadel 20-letno kopalko, ki ni upoštevala prepovedi in je po napadu umrla v bolnišnici.

Domačini ob zaslužek

Prebivalci otoka se še naprej jezijo, ker se od julija 2013, ko je morski pes pet metrov od obale ubil 15-letno deklico, na večjem delu otoka ob čudovitih peščenih plažah ne morejo več kopati, deskati in ukvarjati z drugimi vodnimi športi. Zaradi vsega tega je prizadet turizem, ki je pomemben vir zaslužka domačinov, med katerimi je brezposelnost kar 30-odstotna. Réunion je precej rasno mešan, saj so Francozi od 17. stoletja, ko so se ga polastili, nanj naseljevali Evropejce, črnce iz Afrike, Malgaše, Indijce, Kitajce in Vietnamce, tako da so na njem navzoče tudi vse pomembnejše svetovne religije.

V zadnjih letih morski psi napadajo vsaj dvakrat pogosteje kot na primer pred tremi desetletji. To naj bi bila predvsem posledica dejstva, da je na morjih vse več deskanja in podvodnega ribolova. Biologi pa opozarjajo, da morski psi na leto še vedno ubijejo desetkrat manj ljudi kot meduze. Morski psi vsako leto ubijejo povprečno deset ljudi, meduze sto, sloni 600, škorpijoni 5000, kače 100.000, komarji, ki povzročajo malarijo, pa kar 800.000.

Morskim psom grozi – človek

Če je torej med ljudmi vsako leto deset žrtev te morske zveri, pa človek vsako leto ubije okoli 50 milijonov morskih psov. Tako ni presenetljivo, da večini od 350 različnih vrst morskih psov grozi izumrtje. Morski psi so pomembni za morski ekosistem, saj napadajo plenilce, ki bi se brez njih še bolj razmnožili in porušili ravnotežje v oceanih. Poleg tega so žrtve morskih psov največkrat bolne živali, ki bi lahko okužile pripadnike svoje vrste. Na vzhodnih obalah ZDA je človek iztrebil morske pse, zaradi česar se je za nekajkrat povečalo število skatov, ti pa so zdesetkali število določenih školjk. Oceanografi zaradi vsega tega ostro nasprotujejo pobijanju morskih psov. 

Boj med zagovorniki morskih psov, ki so največkrat iz evropske Francije, in njihovimi nasprotniki na Réunionu pa ni vedno povsem nedolžen. Tako ne gre brez letakov s krvavimi madeži, preluknjanih gum in uničenih postaj za opazovanje gibanja morskih psov s čipi. »Takoj ko pride do kakega napada morskega psa, moramo imeti smrtno žrtev na vesti,« pravi eden od okoljevarstvenikov z otoka. »A vsi smo v resnici odgovorni za uničevanje našega okolja.«