Demokracija jim je vsilila temnopoltega predsednika, gejevske in lezbične poroke, ženske visoke vojaške častnice, abortuse, gibanje za legalizacijo bivanja vsem tistim milijonom latinosov, ki so skrivaj preplavali Rio Grande, in celo zahteve, da naj policisti ne bi takoj rafalno streljali na bežeče temnopolte državljane, ampak bi jih, tako kot belce, najprej prijazno pozdravili, nato lepo vprašali po osebnem zdravju in počutju domačih ter zaprosili za kakšen osebni dokument. In kaj iz vsega tega nastane? Da se jim pelje prva predsednica države. Dobro so vedeli stari Američani, kaj jim grozi, ko so se leta 1885 v senatu dolgo upirali Lincolnovemu amandmaju, po katerem naj bi temnopolte tudi v ustavi izenačili z drugimi živimi bitji. Tedaj, v tisti vroči razpravi, je veliko več žvižgov in rjovenja od tega amandmaja doživel namig, da bi bil lahko naslednji korak dodelitev volilne pravice ženskam.

Logična in tragična posledica vsega tega je, da so se v ZDA začele oglašati skupine, ki bi rade zlorabile demokracijo in zahtevajo, da vsaj na enega izmed dolarskih bankovcev končno natisnejo lik pomembne Američanke! Ni hudič, da v vsej zgodovini ZDA ni ene ženske, ki bi si to zaslužila, ampak so na bankovcih sami metuzalemi iz časov Wyatta Earpa in Billyja Kida. In koga, si mislite, dajejo za primer dobre prakse? Zmešane Švede. Češ, da oni imajo na bankovcih enakopravno zastopana oba spola, ker je približno toliko moških kot žensk in ker so oboji enakopravno prispevali k razvoju civilizacije. Pa saj niso resni. Zgled naj bi bila država, ki je na denar natisnila Piko Nogavičko. Po tej logiki bi morali Američani dati na 20-dolarski bankovec indijansko princesko in junakinjo Disneyjeve risanke Pocahontas. Denar je preresna zadeva, da bi se iz njega delali norca.

Ni problem najti uspešne Američanke za na bankovec. Lahko bi bila Hillary Clinton, aktivistka za človekove pravice Rosa Parker, če bi hoteli imeti zelo lep bankovec, bi namalali Angelino Jolie ali Lindsey Vonn. Toda tisti, ki odločajo o videzu denarja, niso podlegli pritiskom in očitkom v smislu, če so Slovenci nekoč našli vsaj Ivano Kobilco, slikarko, da jo dajo na tolarski bankovec, zakaj ZDA ne morejo. Ženske so zanje prelepe, predobre, preveč dragocene, da bi bile na dolarjih. Poglejte, kaj se dogaja z dolarskimi bankovci; mečkajo jih, gredo skozi umazane roke, tlačijo jih v žepe, nekateri si, pijani, cigarete prižigajo z dolarji, brišejo si..., da ne rečemo kaj, z dolarji plačujejo storitve prostitutk, z dolarji financirajo velike in majhne umazane vojne, mafijske posle, z njimi plačujejo naročene umore, državne udare, so sredstvo izsiljevanja... Dolarji so ponekod najbolj osovražen kos papirja in zdaj naj bi na njem stale podobe lepih, uglednih in uspešnih Američank, da z njimi počnejo vse te svinjarije. ZDA bodo že nekako preživele celo predsednico, pa četudi bi bila temnopolta judovska mati samohranilka, da pa bi svoje ženske izpostavljali takšnim svinjarijam, pa nikoli in nikdar! Tudi za ceno, da jim svet očita nedemokratičnost in mizoginijo.