V družbi Celjski sejem pojasnjujejo, da bo na sejemskem četverčku daleč največja ponudba te industrije v zadnjih letih. Razstavne površine so v primerjavi s predhodnimi sejmi povečali za dve sejemski dvorani, skupaj s partnerji pa pripravljajo tudi aktualen strokovni program, ki izhaja iz potreb industrije.

Na sejmišču zadnje novosti industrije

Na strokovnem četverčku se bodo aprila zbrali najboljši domači ponudniki te industrije in tudi najpomembnejše svetovne blagovne znamke. Pripravljene bodo tudi skupinske predstavitve, in sicer se bodo tako predstavila podjetja iz Italije, Kitajske, Rusije, Srbije in Tajvana.

Razstavljavci napovedujejo, da bodo na celjskem sejmišču predstavili številne novosti v svoji ponudbi. Predstavljene bodo nove tehnične rešitve na področju preoblikovanja pločevine, energijsko varčne izvedbe strojev in industrijski roboti. Ogledati si bo moč stroje za obdelavo kovin, za optično merjenje, za predelavo umetnih mas, CNC-obdelovalne stroje, rezilna in ročna orodja. Predstavljeni bodo novi izdelki za obdelavo kovin, ki bistveno zmanjšajo obrabo in podaljšajo življenjsko dobo orodja. V razstavnem programu so tudi industrijska maziva, olja, masti, emulzije, čistila in industrijske pralne naprave. Predstavili se bodo ponudniki različne programske opreme, tehničnega svetovanja in servisne podpore, ponudniki grafičnih storitev, izdelkov in storitev za industrijsko označevanje, pakirnih strojev in materialov. Na sejmišču si bo moč ogledati vse za varjenje in rezanje, livarske stroje, opremo in materiale. Med novostmi bo tudi simulator varjenja.

Dnevi strok za izmenjavo dobrih praks in hitrejši razvoj panog

Spremljajoči program bodo zaznamovali dnevi strok oziroma tematsko obarvani dnevi, ki bodo posvečeni posamezni industrijski panogi. Dnevi ponujajo platformo za izmenjavo dobrih praks ter s tem še hitrejši razvoj teh panog.

Prvi sejemski dan (torek, 21. april) bo v znamenju grafične industrije in industrije pakiranja. Med drugim bo govora o aktivni in inteligentni embalaži v trajnostnem in tehnološkem razvoju, kako je varnost izdelka in potrošnika urejena v regulativi EU, predstavljeni bodo primeri prakse oziroma dobre rešitve v embalažnih podjetjih. Drugi sejemski dan (sreda, 22. april) se bodo na sejmišču zbrali strokovnjaki s področja plastičarstva in livarstva. Predstavili bodo nove postopke obdelave materialov, razvojne projekte in opremo. Tretji sejemski dan (četrtek, 23. april) bo Dan kovinske industrije. V tem sklopu bo tudi 2. mednarodno poslovno mreženje kovinske industrije in industrije plastike s poudarkom na avtomobilski industriji P3M = Plastics and Metal Meet & Match. V petek, 24. aprila, pa bo v Celju še Dan varilne tehnike s tradicionalnim državnim tekmovanjem varilcev.

Več sto mladih na Poučnem dnevu na sejmišču

V Celjskem sejmu so k sodelovanju povabili tudi izobraževalne inštitucije. Šolam in fakultetam so omogočili, da predstavijo posebne dosežke – nagrajene raziskovalne naloge, inovacije, prototipe ipd., svojih dijakov in študentov v okviru Platforme znanja za prihodnost. Poseben program, ki so ga poimenovali Poučen dan na sejmišču, v Celju pripravljajo v četrtek, 23. aprila. V sodelovanju z razstavljavci bo ta dan potekala predstavitev orodjarskih poklicev, Tehnološki dan za posebno vedoželjne s predstavitvijo problematike zelo trdih materialov, predstavitev usposabljanj za tehnične poklice in predstavitev kovinarskih poklicev. V Celjskem sejmu, kjer jih veseli, da je zanimanje s strani izobraževalnih ustanov tako veliko, samo v četrtek pričakujejo več sto mladih, ki se izobražujejo na teh področjih.